Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2013 20:30 - Сензацията която разтърси света
Автор: kiselinchev Категория: Новини   
Прочетен: 3793 Коментари: 6 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Журналистическо разследване, проведено със съдействието на отделни правителствени органи, разкри, може би, само част от тайните на свръхбогатите в световен мащаб. Вероятно, скандалът, предизвикан от това разкритие, ще има сериозни последици. Защото става дума за укрити огромни богатства. Разбира се, това не е всичко, но като начало е предостатъчно.
На практика, укритите авоари в тайнствени банки, обвити с непрозрачност на Вергинските, Сейшелските острови и островите Кук, се равняват най-малко на 30 трилиона долара. За да дам по-ясна представа за размера на разкритията, ще посоча, че те се равняват на два пъти Брутния вътрешен продукт на САЩ или половината от световния БВП.  
Сред тайните на свръхбогатите има представители на руските олигарси, на новобогаташите от бившите соцстрани, на изпечени мошеници от САЩ, Великобритания, Франция, Китай и редица страни от Третия свят.
Ще повторя – разкритието осветлява богатства два пъти по-големи от БВП на Съединените щати. На бял свят излязоха имената на олигарси, президенти, премиери и банкови спекуланти. Задава се резонният въпрос: защо тези супербогаташи са укривали своите колосални състояния „на тъмно”? Според мен, първо за да избегнат данъчното облагане в своите собствените си държави. Второ, защото много от тези авоари са придобити по криминален или полукриминален начин. Трето, защото такива приказни състояния ще предизвикат гнева на световното обществено мнение. И то във време, когато светът се гърчи в прегръдките на най-голямата финансово-икономическа криза от времето на Голямата депресия през 30-те години на миналия век.
Светът отдавна подозираше, че офшорните банки и компании служат за прикритие на „мръсните пари”, но разкритият сега размер на тези тайни богатства надминава всички човешки представи.
И така, в списъка на уличените е близкият приятел на френския президент Франсоа Оланд – Жан Жак Огие, който укрива своите капитали в швейцарска банка. А добре известен е девизът на швейцарските банки – не чувам, не виждам, не знам. Бившият финансов министър на бедна Монголия – Баярцог Сангажаван признава, че след злоупотребите, които е извършил, ще трабва да се оттегли от политиката. В списъка на журналистическия консорциум, провел това разследване, фигурират имената на изпечения гръцки мошеник Ахилес Калакас – авоарите му са били укрити на Виджинските острови; на азербайджанския президент и на азербайджанския строителен магнат Хасан Гозал; жената на руския вицепремиер Олга Шувалова; съпругата на известния канадски сенатор Тони Мърчант; дъщерята на филипинския корумпиран диктатор – Мария Имелда Маркос; испанската баронеса Кармен Тисен-Боролеми (веднага се сещаме за стоманодобивния концерн „Тисен”); бившата съпруга на скандално известния едър търговец на петрол Марк Рич и т.н. в дългия списък.
Спомням си, и за т.нар. „златни парашути”, когато банкери, провалили се във финансовите спекулации биваха освобождавани от постовете си, заедно с огромни премии. Президентът Владимир Путин, за когото се смята, че държи авоарите си извън Русия – не е изключено във офшорки, забрани с декрет на руските граждани да участват в офшорни операции.
Микродържавицата Вирджински острови, разположена в Карибския басейн, има регистрирани повече от един милион офшорни компании, в периода от 1980 г. насам.
Британският ежедневник Гардиън – участник в журналистическия консорциум, описва как във Великобритания руски олигарси, международни мошеници и свърхбогати укриватели на данъци, създават свои финансови империи. Няма да се учудя, ако сред „тайните” свръхбогаташи фигурират имената и на български олигарси, което ми се струва естествено, предвид прогнилата международната банково-финансова систмема.
Без каквото и да е преувеличение, няма никакво съмнение, че супербогатите укриватели на данъци, силно ще подкопаят доверието на обикновените граждани към двата процента на върха на социалната пирамида. Така или иначе, оттук нататък финансовите, борсовите и индустриално-търговските укриватели на данъци, вече няма да бъдат сигурни, че рано или късно няма бъдат разкрити и разобличени. Но по-важното е друго – очевидно за световната общност става пределно ясно, че разобличеното скандално явление е продукт на днешния капитализъм. Фактически, той е самият капитализъм в действие.  





Гласувай:
11



1. kasnaprolet9999 - Дали това ще ги спре или ще измислят ...
05.04.2013 20:57
Дали това ще ги спре или ще измислят друг начин да укрият богатствата си. Чудя се за какво са им, не могат да ги изхарчат в един човешки живот, в гробищата ли ше си ги носят??? Като че ли това е някакъв вид спорт, кой ще натрупа повече. Пак в основата е егото:((((
цитирай
2. zarenkow - Че то при нас официално
05.04.2013 21:06
най печелившите или губещи предприятия, каквото и да значи това са суитирани в офшорни зони , без да се знаят собствениците и си съществуват без проблем. Нима знаем кой стои зад медиите например или зад банковата собственост. Нищо ново. По света може някой да има проблеми, но у нас забравете. То у нас разходната част на най големите дружества е търговска тайна, разбирай най голямата възможност за корупция е тайна официално. Много шум за нищо.
цитирай
3. dimat - Нима сте толкова наивни,
05.04.2013 22:46
да си мислите,че това "изтичане" на информация е случайно,а не преднамерено
предначертан ход?Лично аз го виждам точно по този начин.Може би,ще кажете,за-
що би им трябвало това?Ами,примерно,ето една причина - да ни пробват нас,вси-
ки овце в света,доколко сме...овце.Доколко ще приемем всичко това с примирение,
без никаква реакция...Ето и друга причина - да покажат,колко са недосегаеми,макар и да бъдат считани за престъпници.Ако ние приемем всичко
така,бездушно,както се очертава,тогава те биха преминали спокойно към нещо
друго,по-мащабно - примерно,повсеместна чипизация на овцете.Предлог за това
ще се намери,или може би вече е намерен....Ето и още една причина - просто,
да се забавляват, с тъпите ни реакции,каквито очакват.
Съгласни ли сте,или,не,но ето ви информация за размишление.
цитирай
4. demograph - Тези които ограбват другите не са хора.
07.04.2013 04:38
Вероятно имат чипове. Т.е. те са първите овце.
цитирай
5. watchtowerman - 30 000 милиарди и то само в три офшорки.
08.04.2013 12:02
А знаете ли колко са офшорките в света?
цитирай
6. shtaparov - Затова ли бр. Галеви разправяха, че ...
17.08.2013 18:24
Затова ли бр.Галеви разправяха,че имали много важен бизнес на Сейшелските о-ви?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165626
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930