Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2013 09:47 - Великобритания - кралство или паноптикум
Автор: kiselinchev Категория: Новини   
Прочетен: 4967 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 27.07.2013 11:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Тези дни в британското кралско семейство на бял свят дойде третият по ред наследник на короната. Повечето британци с вълненние и радост очакваха раждането на кронприца, защото искрено вярват в добродетелите на своята монархия. Почти в същата степен изразяваха радостните си чувства и поданиците на британската корона в Канада, Австралия и Нова Зеландия. С известно разбиране трябва да се отнесем към хипетрофираното британско преклонение пред традициите, дори когато става дума за нещо напълно отживяло и подържано от жаждата на медиите към сензации.
Като журналист с републикански убеждения, не мога да се въздържа да не изразя някои съображения, относно бъдещия наследник на престола във Великобритания. Първо, бебето-престолонаследник още от първия си ден има строго начертано бъдеще. Той чисто и просто няма да има нормално съществуване. Когато навърши съответната възраст престолонаследникът няма право да гласува. Второ, през цялото си детство, юношество и зряла възраст ще бъде обект на прословувитите папараци. Ще бъде изпратен например, в училище само за момчета, най-вероятно в Итън. След това ще постъпи в Оксфорд и по-късно ще бъде обучаван като офицер в кралските въоръжени сили. Още по-късно, ще навлезе “в бизнеса” и ще бъде моделиран от досадните правила и задължения на публичните церемонии и дипломатическите приеми. На всичко отгоре, ще бъде подложен на доста жестока обработка в духа на военната дисциплина.
Това, което описах дотук са традиционните рамки и параметри от възпитанието и израстването на британския кронпринц – да израстне под зоркото наблюдение на кралските особи. Но кронпринцът ще расте в епохата на интернет, като баща му принц Уилям има твърде малък допир до компютрите. Да не говорим за майката – херцогинята на Кеймбридж.
Кронпринцът наречен с претенциозното име Джордж Александър Луи, ще расте в обкръжението на смартфони, на “умни екрани” на които невидимо за публиката ще се изписва текстът на неговите бъдещи речи, а цялостното му поведение ще се разпространява по света с бясна скорост.
Чичото на кронпринца – принц Хари неколкократно правеше гафове, като например този през 2005 година, когато се появи на маскарад във фашистка униформа. Това разбира се, мина покрай очите и ушите на вездесъщите медии. Но този случай все пак бе във времето на професионалните фотографи и камермени, докато днес, да не говорим за след 20 години, айфоните ще бъдат повсеместно разпространени, техният брой вече нараства експоненциално.
И така, какво означава да бъдеш наследник на британския кралски престол, когато си примерно на 10 или 12 години. Това означава да си ученик в частно елитно училище, недостъпно за простосмъртните. И това да кажем ще стане през 2023 или 2025 година.
Според моето скромно мнение това са типично британски абсурди. Едва ли бива като аргумент за поддържане на британската монархия да търсим упование в величественото царуване на кралица Виктория, на името на която е наречена цяла епоха– Викторианската. Не е ли по-добре в съвременния свят, в който уж хората не се делят съобразно техния произход – кралски особи и простосмъртни, да се замислим дали дори за Великобритания не би било по-подходящо да има президент главно с церемониални функции. Предполагам, че хората от страните с републиканско управление добре ще го разберат, защото в демократичните общества мъжете и жените не трябва да бъдат зависими от друго, освен от своя труд, усилия и способности. В заключение не мога да се въздържа да не споделя меко казано учудването си от отразяването по БНТ и другите български телевизии едва ли не на всеки момент от термина и раждането на едно бебе, което смятам е напълно в дисонанс с характеристиките на националните медии в една република като България.





Гласувай:
2



1. fascindoo - кралство на дракулите
27.07.2013 10:19
и на тъпата английска посредственост!
цитирай
2. fascindoo - "В моите жили тече трансилванска кръв. Генеалогията свидетелства, че аз произхождам от Влад ІІІ."
27.07.2013 10:33
Чарлз призна, че е 16-то коляно потомък на Влад ІІІ Цепеш-Дракула. Братовчедът Симо - мълчи!
вж. --- http://www.plevenonline.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2283&Itemid=98
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1164595
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930