Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2011 11:40 - Големият залог Либия
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1008 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.03.2011 10:20


От успеха на операцията срещу режима на Кадафи зависят избухналите или предстоящи да избухнат революции в арабския свят. Ако операцията на Запада в Либия завърши успешно с отстраняване на режима на Кадафи това ще бъде мощен стимул на бунтовете в Йемен, Бахрейн, Йордания и Сирия. Ако обаче акцията срещу Кадафи завърши с неуспех, това ще сложи край на цялостния революционен процес в Близкия изток и Северна Африка.

Интересен момент представлява резолюция 1973 на Съвета за сигурност, която се представя от САЩ, Великобритания и Франция като даване на мандат за сваляне на диктаторския режим в Либия. В резолюция 1973, която е написана умишлено така, че да развързва ръцете на Запада се посочва, че трябва да бъдат предприети „всички необходими мерки” при справянето с режима на Кадафи. На този фон и като се има предвид големият залот, който Западът е направил с Либия става ясно, че ход назад е невъзможен. След като бяха изстреляни стотици крилати ракети, с цел да бъде унищожена отбраната на режима в Триполи, връщането назад не е опция.

По мое мнение операцията за смазване на противовъздушната отбрана на Триполи в някакъв смисъл е от фатален характер. От нея зависи бъдещето на американския президент Барак Обама, на френския президент Саркози и на  британския премиер Камерън. Рисковете от провал на операцията и невъзможността да се предскаже бъдещата ситуация в Либия (в смисъл кои сили и политически лица ще дойдат в смяна на Кадафи) са твърде големи. Но предприетия начален удар с цялата въздушна мощ на Запада поне на теория означава, че акцията в Либия ще завърши само с поражение на режима на Кадафи и неговото отстраняване. Формулировката в резолюцията 1973 на Съвета за сигурност за създаване на зона забранена за полети на самолети и хеликоптри оставя открита възможността с използването на цялата въздушна мощ на Запада да предизвика изменение в баланса на силите в полза на бунтовниците. По мое мнение западната акция ще разчиства пътя на наземните сили на бунтовниците да напредват почти безпрепятствено към бастиона на Кадафи в Триполи. Трябва да се посочи, че формално погледнато не Западът, а революционерите от Бенгази ще свършат на терена цялостната работа по отстраняване на Кадафи. Провалът е практически невъзможен заради последствията за интересите и позициите на Запада в Северна Африка и Близкия изток. В заключение нека посочим, че на всяка цена трябва да бъде отсранен режима на Кадафи, независимо от това на каква цена и с какви последствия ще остане това. Затова на карта е заложено политическото бъдеще на западните лидери.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161247
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031