Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2011 18:31 - Може ли Китай да надмине икономически САЩ?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1309 Коментари: 0 Гласове:
0



През миналата 2010 година Китай надмина икономически Япония и зае второ място след САЩ по обем на своя брутен вътрешен продукт (БВП измерен с обменния курс на йоана спрямо американския долар). В действителност курсът на йоана е занижен, поради съображения на пекинските лидери – улесняване на износа, така че БВП на Китай е по-висок от официалната си стойност. Във всеки случай тези факти стимулираха прогнозите на специалистите за това, че при нормални обстоятелства БВП на Китай ще достигне този на САЩ към 2025-2027 година. Разбира се, това може да стане по-рано или по-късно, но едно е важното – в обозримо бъдеще се предвижда Китай да стане икономически лидер в световен мащаб. В същото време, поради огромното си население, Китай ще остане значително назад от Америка, когато говорим за БВП на глава от населението. Но когато става дума за съотношение на силите на международната арена главно значение придобива единствено общият БВП.

Фактически Китай е бил икономическа сила номер едно в света някъде до средата на 19-ти век, но бурното развитие във времето на индустриалната революция промени баланса на силите в полза на Запада. По това време БВП на Китай и Индия, които бяха близо 50 на сто от световния брутен продукт, в резултат на индустриализацията на Запад спадна на 20 на сто. В последните 15 години обаче феноменалният икономически ръст на Китай от над 10% годишно значително повиши икономическата му мощ и го постави на едно от челните места в света. Ако Китай продължи с такива темпове на развитие след 15-тина години Пекин икономически ще стане номер едно. Трябва да подчертаем, че очевидно за пекинските лидери световната мощ на Китай се измерва именно с икономиката, като комунистическата идеология бе заменена от изключително бързото икономическо развитие. Ще прибавя и съотношението между военния потенциал на двете водещи икономики, при което военния бюджет  на Америка е почти равен на военния бюджет на целия останал свят. Това обаче, не може да остане дълго време така, защото Пекин ускорено увеличава военните си разходи, които днес са около 12% от брутния му вътрешен продукт. С други думи, САЩ ще останат като световна сила номер едно може би до средата на сегашното столетие, но Китай ще стане все по-съизмерим със САЩ в уравнението на общата световна мощ.   

Има редица фактори, които могат да опровергаят тези прогнози: забавянето на изключително високите темпове на икономически прираст на Китай, вътрешните му проблеми на неравномерно регионално развитие като северните и източните региони значително изпреварват западните и южните. Да добавим, че за Пекин остава големия въпрос как ще съумее да трансформира нарастващата енергия на работната сила в положителен политически продукт и фактор.

Въпреки всички тези въпросителни, с голяма доза сигурност можем да твърдим, че влиянието на Пекин в световен мащаб ще продължи през следващите две десетилетия. В същото време САЩ ще губят относителната си тежест на световната сцена именно поради темповете на развитие на американската икономика само от 2-3%. Сигурното в това отношение се свежда до два основни момента: първо настъпва промяна на силата в азиатско-тихоокеанския регион за сметка на намаляване на относителния дял на атлантическото пространство. Вторият сигурен момент е, че разполагайки със съизмерима мощ, Китай ще подкопава световното влияние на САЩ. В този смисъл, Пекин има основание да разчита на промяната в геополитическия пъзел на планетата с тенденция да се издигне до много могъщ световен фактор.

Възниква въпросът дали Вашингтон няма да се опита да разгърне едно враждебно на Китай обкръжение, като се има предвид страховете на китайските съседи. Или лидерите на САЩ и Китай ще избегнат тоталното противопоставяне. Казано иначе, дали двете най-могъщи държави в света умело ще съвместяват глобалните си интереси на равноправна основа. Това е класически пример на дилемата – съвместно съществуване чрез съперничество или неконфликтно съжителство чрез търсене на разбирателство.   





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161232
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031