Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2011 10:20 - Либия след Кадафи
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 865 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 23.08.2011 10:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Силите на бунтовниците, наречени Свободна Либия, са определено крайно разнородни: ислямисти, привърженици на светската власт, млади социалисти и поддръжници на племенното устройство на Либия. Освен това, съществува историческо разделение, казано направо – съперничество, между източната част на Либия /Киренайка/ и западната част, включваща двумилионната столица Триполи. Сегашният ръководен орган на победителите в шест месечната гражданска война – Преходният национален съвет, също е крайно разнороден по състава си.  Опитът от войната в Ирак показа как свалянето на диктатора Саддам Хюсеин, бе последвано от продължителни сблъсъци и военни действия между трите основни течения: шиити, сунити и кюрди. За да се избегне повторението на иракската ситуация, в Либия трябва да се върви към мирен преход, на първо време включващ във властта всички групировки и течения, докато страната се стабилизира и се проведат  свободни избори. И също така в Либия да се установи демократична законова система.
     Съединените щати не искат да се намесват пряко в либийската политика, тъй като водят войни в две ислямски държави – Ирак и Афганистан, и подтикват съюзниците си Франция и Великобритания да взаимодействат с Преходния национален съвет и евентуалното временно правителство след него. Задачата на Запада е да даде рамо по възможност на един демократичен преход след 42 години диктатура на Кадафи. Тази задача е изпълнена с неизвестности и много сериозни проблеми. Мирното и плавно премнаване на властта в ръцете на светско ориентирани демократи, предвид опасността от хаос и кръвопролитие, би било истинско чудо.

Икономически Либия е важна, като страна износител на петрол и природен газ за Запада. Либийските запаси са около 45% от запасите на Африка, като петролът и природният газ от либийските пристанища отиват най-вече в Италия /бивша колониална сила в Северна Африка/, Германия, Франция, Великобритания и САЩ. Главна роля тук играят западните компании Бритиш петролиум и Тотал. Добивът и износът на петрол и природен газ трябва да положат добра икономическа основа за прехода към декларираното народовластие – нещо много условно и спорно.
Победата на Свободна Либия с отстраняването на диктатора Кадафи има и международни измерения, особено по отношение на т.нар. арабска пролет. Успехът на Свободна Либия има своя отзвук в Египет и Тунис, но най-вече е сериозно предупреждение към сирийския диктатор Асад. В крайна сметка, свалянето на наследствения диктаторски режим в Дамаск би дало нова динамика на процесите на демократизиране в Близкия Изток.




Гласувай:
0



1. анонимен - Прави ми впечатление
23.08.2011 17:29
Прави ми впечатление, че от снимката ме гледа един като че ли подплашен човек. Ако снимката се смени, ще се смени и тона на коментарите, които ще станат по-бойки и настъпателни. Днешното време не е толкова лежерно, то е динамично и съответно изисква по-динамична публицистика.

Проф. В. М.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161351
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031