Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2011 21:54 - Ще остане ли обединена Обединена Европа?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1981 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 21.01.2012 12:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В извънредния конферентен разговор Ангела Меркел и Никола Саркози заявиха, че Гърция е интегрална част от еврозоната. С това лидерите на Германия и Франция целяха да успокоят финансовите пазари, завладяни от напрежение и хаос, във връзка с очаквания фалит на Гърция. Това послание, обаче може да има ефект в продължение на не повече от два-три дни. На свой ред, председателят на Европейската комисия Барозу даде да се разбере, че съдбата не само на еврозоната, но и на Обединена Европа е поставена на карта. От една страна заради дълговата криза на еврозоната, а от друга ЕС е изправен пред съдбоносни проблеми, за които не може да даде политическа ориентация и посока на действие на 27-те страни-членки. Барозу подкрепи, също така идеята за еврооблигации, чиито гарант е целият Европейски съюз, като средство за временно облекчаване на кризата.

Фалитът на Гърция изглежда неизбежен, проблемът е този фалит да не предизвика верижна реакция от банкрути. И то най-вече на Италия (третата икономика в ЕС). Другото опасение е Европа да не вкара останалия свят в нова рецесия или даже депресия. Според последните прогнози през втората половина на текущата година икономическият растеж на Евросъюза ще бъде много нисък и ще клони към нула. Колко критично е положението се вижда и от още един факт – на срещата на финансовите министри на ЕС в петък ще присъства и американския финансов министър Тимоти Гайтнер, защото САЩ се нуждае от овладяване на задълбочаващата се криза на еврозоната.

Едни или други мерки на ЕС могат да дадат временен положителен ефект за относително стабилизиране на европейското обединение. Такъв ефект е особено необходим, за да не се допусне банкрут на Италия и Испания, което би било фатално. Големият проблем обаче остава в това, че еврозоната, а и ЕС са икономически обединения, които не са съпроводени от задълбочаваща се политическа интеграция.

Този път с палиативно решение ЕС може да излезе от критичното положение. Днес той се намира на магистрален кръстопът – или задълбочаване на интеграция, или разпадане на Евросъюза. За съжаление, втората опция е по-вероятна. Ръководителите на страните-членки, по всяка вероятност ще защитават националните си интереси, така както ги разбират. На всичко отгоре отново се появява разделението на Северна и Южна Европа, като на южния фланг ситуацията е по-тежка. Някои политици и наблюдатели дори обсъждат вариантите на разпадане на ЕС. Лансира се идеята за северноевропейската интеграция около Германия, с валута германската марка.

Разбира се, ЕС няма да се предаде току така без бой. Сега разковничето е в ръцете на Ангела Меркел, която ще трябва да убеди германците да се нагърбят със спасяването на ЕС, защото след фалита на Гърция следва ефектът на доминото.





Гласувай:
5



1. penchoan - Няма да остане! Истинската криза ...
15.09.2011 22:29
Няма да остане! Истинската криза още не е започнала, това до сега бяха само симптоми и упражнения. Кризата ще засегне основите на пазарната икономика и ще доведе до нейната ликвидация.
Каквото и да е количество банкноти евро да бълват печатниците, нищо и никой не може да спаси старата Европа и световната икономика от пълен банкрут. И това е въпрос на месеци, а не на години.
цитирай
2. анонимен - Пазарната икономика е прекалено ...
15.09.2011 23:21
Пазарната икономика е прекалено хазартна и нестабилна като система и ще се срути скоро. Ще се наложи планирането. Просто няма друг изход.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1164959
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930