Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2011 11:12 - Алтернатива на западната демокрация ли е китайският модел?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 980 Коментари: 0 Гласове:
1



Икономическият успех на Китай, това че той скоро може да задмине по БВП Съединените щати, предизвиква огромен интерес в Русия. Естествено, на руските ръководители им е трудно да признаят, че завиждат на Китай. Отчасти това се дължи на размяната на ролите на Китай и Русия с годините. Някои руски политици с носталгия по някогашния СССР си спомнят, че Китай беше младшия партньор, доколкото дошлите на власт в Пекин китайски икономисти зависеха от „братската помощ” на северния си съсед. На всичко отгоре през 1969 година отношенията до такава степен се бяха влошили, че Китай и Русия водиха 7-месечна война, в резултат на крайната враждебност между двата комунистически гиганта.
Сега обаче, успешният китайски модел се разглежда в Москва като алтернатива на западната демокрация и на западния свободен пазар. По две много основни причини. Капитализмът в Русия се оказа крайно корумпиран, престъпен и шуробадженачески. От друга страна, в Москва наблюдават как еднопартийната власт на Пекин се съчетава с мащабни пазарни реформи, благодарение на които вече 20-ина години Китай се развива с феноменални темпове от 10% прираст годишно.
В Кремъл Китай се разглежда като естествен съюзник на Русия, в усилията на двете страни да разрушат еднополюсния свят, дирижиран от единствената суперсила Америка. Руските лидери залагат твърде много на привидно общия руско-китайски интерес да бъде нарушена ролята на американския долар като единствена резервна валута. Но тук вече интересите на Москва и Пекин се разминават. Защото Китай държи най-големия в световен мащаб финансов резерв от 3,2 трилиона долара именно в долари и в никаква друга валута. Това е и най-мощният финансов лост на Пекин за оказване натиск върху Вашингтон.

Кремъл също така вижда в лицето на Китай алтернатива на европейския пазар на петрол и природен газ. Русия се надява нефтопроводите от Източен Сибир към Китай не само да увеличат експортните приходи, но и да осигурат на Москва мощно срество за натиск върху ЕС. Включително чрез пускане и спиране на петролния кран, когато това е в интерес на Русия.
Цялата тази руска стратегия обаче може да рухне изведнъж, защото днес Китай балансира по ръба на икономическата криза. Според някои западни, а и руски икономисти, възможно е Китай след годините на феноменален прираст да направи „твърдо кацане”. Главният признак за подобни прогнози е свръхраздутия китайски пазар на недивижима собственост. Сегашната тежка криза в щатите започна именно след като ипотечния балон на недвижимата собственост се спука.
Пекин отпусна 8 трилиона долара на китайските банки, като превантивно противодействие на кризата с недвижимите имоти. По този показател на банкова задлъжнялост Китай далеч изпреварва не само Гърция с нейния дълг от 350 милиарда долара, но и Италия, която има дълг от 2,5 трилиона долара. А в сегашните условия, когато безработицата в Китай расте, дълговото бреме може да се окаже непосилно дори за китайския модел.

Това, на което поклонниците на китайския модел могат най-много да разчитат е, че всички досегашни прогнози за китайски икономически спад не се оправдаха. Разбира се, вероятно някакъв спад ще бъде неизбежен в неопределеното бъдеще. Това обаче едва ли ще намали руските аспирации за взаимстване на успешния китайски модел.




Тагове:   китай,   вашингтон,   Русия,   БВП,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160722
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031