Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2011 16:51 - Гърция е изправена пред съдбоносен референдум
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 861 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
С един изненадващ ход гръцкият премиер Георгиос Папандеу обяви, че в Гърция в най-близко бъдеще ще се проведе референдум, относно драстичните мерки за икономии и евентуалното оставане на страната в еврозоната. Световните борси веднага реагираха с рязко понижаване на акциите, включително в Съединените щати. Този факт илюстрира колко свързани са днес финансите в глобален мащаб, които светкавично реагират на ситуацията дори и в една малка икономика, каквато е гръцката.
    Премиерът Папандеу сложи на карта три важни проблема: съкращаването на половина на гръцкия дълг, получаването на помощ от ЕС в размер на 100 милиарда евро и рязкото затягане на коланите. Заявената позиция на Папандеу е, че именно гръцкият народ пряко трябва да отговори с референдума каква съдба ще има оттук нататък. Не е още ясно как ще бъде формулирано допитването до гърците, но по принцип става дума за това дали хората в Гърция са готови да подкрепят споразумението от Брюксел и тежките мерки за икономии в страната, включително намаляването на заплатите и пенсиите и повишаване на данъците.
Както отбелязват политическите анализатори в Атина, много важно е как точно ще бъдат формулирани въпросите на референдума.
Залогът е много висок, защото един отрицателен вот ще направи невалидно споразумението между Гърция и тройката – ЕС, МВФ и ЕЦБ, която се занимава с дълга, както и предложените структурни промени и режима на икономии. Без това Гърция ще се окаже в дефолт – неспособна да погасява огромния си дълг, което ще предизвика трусове на световните финанси. От друга страна, положителният вот в референдума ще открие пътя на споразумението от Брюксел, прехвърляйки отговорността от премиера и правителството върху гръцкото общество. И също така ще бъде преодоляна сегашната нестабилност в Гърция и вероятността за предсрочни избори. Преди референдума в петък парламентът ще гласува вот на доверие на правителството на Папандреу.
Премиерът Папандреу, който се намира под силен политически натиск, включително и от собствената си партия, залага всичко на изхода от референдума. Смята се, че поставяйки на изпитанието на референдума, гръцкото правителство от своя страна ще упражнява натиск върху банките, които държат гръцкия частен дълг. В смисъл окончателното приемане брюкселското споразумение. По същество, рискованият референдум поставя въпроса – ще продължи ли Гърция да бъде член на еврозоната? Отговорът сега вече трябва да дойде от мнозинството на гръцкото общество. Анализаторите в Атина смятат, че ако Папандреу успее да формулира въпросът на референдума като въпрос за оставане в еврозоната, той може да разчита на отговор „да”. Ще видим доколко опитният Папандреу ще се справи с този съдбоносен проблем.



Гласувай:
2



1. анонимен - Аз съм западногерманец.
01.11.2011 19:14
Аз съм западногерманец.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165647
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930