Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2011 17:54 - Стана ли Иран ядрена сила?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1749 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 13.11.2011 18:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Последният доклад на Международната агенция за атомна енергия – МАГАТЕ предизвика ново напрежение около амбициите на Иран да се сдобие с атомна бомба. Или по-точно с ядрени заряди, които да бъдат монтирани на ирански балистични ракети със среден обсег на действие. Сумирано накратко, има достатъчно преки и косвени доказателства, че Техеран вече разполага с технологията и компонентите за съдаване на ядрено оръжие. Най-голям шум около доклада на МАГАТЕ вдигнаха Израел  и Съединените щати. На свой ред, Русия и Китай отказват да признаят, че съществува иранска ядрена заплаха. Но спекулациите за възможен превантивен удар на израелската авиация, с или без американска помощ, върху ядрените обекти на Техеран, се повтарят вече десетина години. Една такава израелско-американска акция би имала тежки последици за Близкия Изток и за международните отношения.
За кой ли път и последния доклад на МАГАТЕ прогнозира за иранска заплаха, за това, че от една до три години са нужни на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Техеран обаче твърди, че ядрената му програма била единствено за граждански цели. Според мен, истината е някъде по средата. Вероятно Техеран е почти готов с технологията и компонентите на атомната бомба, но още не е взел политическото решение, за да придобие ядрено оръжие, а това е съществена разлика между реалността и намеренията.

Техеран е подписал международния договор за неразпространение на ядреното оръжие и досега на практика, поне формално, се придържа към международния договор. Израел, който е най-чувствителен към иранската заплаха, не е страна по договора. Нещо повече, по оценката на разузнавателните служби и мозъчните тръстове на запад, Израел днес разполага с повече от 100 ядрени заряда и със средства за тяхното пренасяне. Не е тайна, че Израел се сдоби с атомна бомба с помощта на Франция още през 60-те години на миналия век. Това, което не е ясно обаче, защо никой не повдига въпроса за израелското ядрено оръжие.
По принцип, договорът за неразпространение признава правото на пет държави да имат ядрено оръжие. Това са САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай. Те са държавите със заварено положение, разполагащи с ядрени арсенали още преди договора за неразпросранение. Израел обаче не влиза в тази петорка, затова е необявена ядрена държава.
Имаше една теория, според която само демократичните държави могат да притежават ядрено оръжие. А Израел е демократична държава. Фактически обаче може да се говори само за политически отговорни страни, притежаващи ядрени оръжия. Веднага обаче може да се досетим за Индия и Пакистан, които тихомълком влязоха през задната врата на атомния клуб.
Обективният анализатор не може да не оцени сложната геополитическа ситуация, пред която е изправен Тел Авив. Израел е създал ядреното си оръжие като възпиращ фактор – всеки, който заплаши съществуването на еврейската държава рискува да понесе ответен удар с ядрено оръжие. Второ, още Хенри Кисинджър обърна внимание, че на Израел му липсва стратегическа дълбочина, защото е с малка територия, колкото размерите на Софийското и Самоковското поле. Трето, Израел е разположен сред море от арабски страни и затова му е необходимо винаги да има съществено военно превъзходство, за да може в случай на война да оцелее. Моето несъгласие с Тел Авив е в това, че не трябва в тази ситуация да се спекулира с потенциален превантивен удар срещу иранските ядрени обекти.

В крайна сметка, само международната дипломация може да попречи на Техеран да вземе политическо решение за придобиване на ядрено оръжие. Колкото повече се демонизира иранската теократична държава, толкова повече тя става враждебна. И толкова по-вероятно е да се реши да създаде атомна бомба. От друга страна, Съединените щати са неразривно свързани с политиката и сигурността на еврейската държава. Това се вижда от дипломатическите ходове на Вашингтон за непризнаване сега на палестинската държава. И то въпреки, че президентът Барак Обама не е особен фен на Израел. Управляваща върхушка на Америка още дълго ще бъде най-важният гарант на Израел.





Гласувай:
4



1. анонимен - Знаем, че нашите нови американски ...
13.11.2011 18:19
Знаем, че нашите нови американски приятели не могат дълго да стоят мирни, поради естеството на своята икономика, която е силно милитаризирана. Какъв е смисъла от някоя много умна бомба, ако не я тряснеш на нечия глава. Така че, както се казва "дайте ни врагове, че да сме спокойни!", иначе язък за пушкалата.
цитирай
2. gandolfini - ....иран ...
13.11.2011 22:53
има ядрено оръжие отдоста години и това е причината поради което след края на операция Ирак,не се нахлу и в Иран.
Защо не се разгласява.
1 .Иран няма нужда да се знае за това.
2 САЩ ако го докажат ,ще легитимират Иран като регионална сила и ще насърчат саудитите да не останат по назад,а врагът който е най -опасния за Сащ се намира точно там,понеже проекта Нов близък изток се провали още 2003 година .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165549
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930