Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2011 12:41 - Развенчаните митове за кризата
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1008 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Вероятно наближава втората рецесия, която този път ще започне от Европа, от ЕС. Но в този много труден период ни се предлагат две обяснения за сегашната кризисна ситуация и съответно за нейното преодоляване.
Първият мит е, че кризата в Европа се дължи на социалната държава, на големите социални придобивки на хората в страните от ЕС. И съответно се твърди, че социалната държава не работи вече и следователно няма бъдеще. Републиканците в Америка, които са апологети на тази теза, наричат президента Барак Обама „социалист”, което в тези десноконсервативни кръгове е обидна дума.
Вярно, че повечето европейски страни са с развита социална държава, каквато в Съединените щати никога не са имали, понеже Америка се е развивала по друг път. Тук на първо място трябва да се акцентира върху всеобхватното здравно осигуряване и по-големите като процент държавни разходи. Но фактите говорят обратното на тезата за социалната държава като причина за кризата.
Швеция например, която има най-силно развита социална държава с немислими за американците, а и за китайците социални придобивки, е една от малкото страни, чийто брутен вътрешен продукт – БВП сега е по-голям отколкото преди кризата. Същевременно социалните разходи в страните, които сега са в тежко положение са били по-ниски като процент от националния доход, отколкото в Германия – също социална държава, да не говорим пък за Швеция. Също така в Канада, където има всеобщо и безплатно здравно осигуряване, канадците по време на кризата са по-добре отколкото южните им съседи.

Вторият мит е, че изходът от кризата е в силното затягане на коланите. Републиканците твърдят, че САЩ трябвало да приложат още сега режим на строги мерки за икономии, за да не попаднат в групата на Гърция и Италия. Затягането на коланите обаче води до намалени инвестиции и намалено потребление, което автоматично означава нисък или нулев прираст на икономиката. Ако погледнем широко в света, се вижда, че лихвеният процент не зависи на първо място от държавния дълг на конкретната страна, а от това дали страната длъжник взема заеми в своя валута или не. Япония например, е доста по-задлъжняла от Италия, но японците вземат  заеми в собствената си валута – йената, докато италианците вече нямат собствена валута, а общата за еврозоната валута еврото. Поради това лихвения процент в Япония е 1%, а в Италия 7%. Нека вземем друг пример – Великобритания и сравняваме с Испания. Фискалните перспективи на Обединеното кралство са много по-лоши от тези на иберийската държава, но Великобритания може да взема заеми с лихва 2%, защото има собствена валута, а Испания, която няма собствена валута, взема със лихва 6%. Другият момент е, че затягането на коланите в различните страни показва, че режимът на строги икономии навсякъде води до провал. Ирландия отговори на своята задлъжнялост със свиреп режим на икономии, което доведе до безработица от 14%. Но лихвата в Ирландия е 8%, по-лоша от тази в Италия, така че няма място за подобни стандартни рецепти.

Тези факти и съпровождащия ги анализ ясно говорят, че режимът на строги икономии навсякъде е дал отрицателни резултати, което обаче не попречи на българския министър на финансите Симеон Дянков да се придържа фанатично към тази опровергана рецепта.




Гласувай:
1



1. анонимен - В "Ню Йорк таймс" са с...
14.11.2011 20:57
В "Ню Йорк таймс" са стигнали до подобни изводи. Усеща се и едно леко злорадство, че ЕС в крайна сметка никога няма да бъде сериозин конкурент на САЩ и някакво невероятно нахалство. САЩ могат да си печатат парички, когато я закъсат, а вие с това евро си вкарахте автогол.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160642
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031