Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2011 15:59 - Залавянето на Сейф ал Ислам - краят на клана Кадафи
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1195 Коментари: 1 Гласове:
0



Четири седмици след убийството на Муамар Кадафи, в либийската част от пустинята Сахара бе заловен 39 годишния син на диктатора - Сейф ал Ислам. Населението на Либия посрещна вестта с бурна радост и веселие, защото по този начин се сложи край на клана Кадафи. Сейф бе най-големият син на полковник Кадафи, определен за негов наследник, единственият от фамилията, върху който се възлагаха надежди да сложи край на диктатурата и да проведе демократични реформи. Но Сейф се оказа реформаторът, който отказа да прави реформи.
Сейф се бе изплъзнал от контролните пунктове на бунтовниците,  които бяха обградили град Сирт, родният град и лобното място на Кадафи. С променена външност Сейф се бе укрил в южната част на Либия, с намерение да имигрира в Нигер. Постовете на бунтовниците обаче се оказаха много бдителни и предотвратиха бягството на Сейф. Той бе заловен от въоръжената бригада Зинтан, в околностите на южния град Сабха. Командирът на бригадата Зинтан Башир Телби заяви, че Сейф ще бъде третиран като военнопленник. Юсеф Сауани – бивш изпълнителен директор на фондация Кадафи, оглавявана от Сейф ал Ислам, сподели пред сп. Тайм, че с избухването на въстанието в Либия от Сейф се е очаквало да премине на страната на бунтовниците в Бенгази още през февруари. В обкръжението му настойчиво са го уговаряли за това. Още повече, че в широките либийски кръгове Сейф е бил считан за единствения човек, който е в състояние да уговори диктатора да се оттегли в изгнание. Най-големият син на Кадафи се е ползвал с реномето на реформатор, човек на диалога, учил в престижната школа
LondonSchoolofEconomics. Той бил, така да се каже, другото по-светло лице на тогавашна Либия. Министър председателят на Националния преходен съвет Махмут Джибрил обаче заяви, че синът Кадафи е бил много по-злокачественот диктатораКадафи. В началото на февруари Сейф е бил вече наясно, с настъпващата арабска пролет – събитията в Тунис и Египет. В съседния на Либия Египет революцията свали диктатора Мубарак. По това време в продължение на няколко дни Сейф се колебаел какво да предприеме. Смята се, че той не е могъл да предвиди, че арабската пролет в Либия ще събори 42-годишната диктатура на неговия баща.
На 16 февруари, един ден преди избухването на либийската революция, реформистки настроените помощници на Сейф са направили опит да го накарат да премине в лагера на бунтовниците, но увещанията им се оказали напразни. Дали Сейф не е могъл да надмогне лоялността си към диктатора Кадафи, или пък свободомислещия демократизъм е бил привиден и лицемерен, на този въпрос никой не е могъл да даде отговор.
На 20 февруари Сейф е запечатал по-нататъшната си съдба. Той е направил обръщение към нацията по националната телевизия. Всички, които са очаквали той да подкрепи революцията, са били като попарени, защото Сейф е говорил обратно на очакваното – борба до последно в защита на Кадафи. Възможно е той да се е убедил, че усилията му биха били напразни, поради желязната съпротива на фанатичните привърженици на либийската диктатура.  Сейф ал Ислам Кадафи е издирван от Международния наказателен съд в Хага за престъпления срещу човечеството и за военни престъпления. Дали новите либийски власти ще го предадат на съда в Хага, или което е по-вероятно ще предпочетат да бъде съден в Либия, където го очаква смъртна присъда. За сега той е охраняван на тайно място. Но ясно е  едно – Сейф излезе прав, когато заяви по телевизията, че режимът ще се съпротивлява до последно. Така или иначе, пред съда ще застане най-могъщата фигура, останала от диктаторския режим в Либия.



Гласувай:
0



1. анонимен - gyncBrara
24.10.2012 00:03
http://allbestedmeds.com/buy-avana-usa.html - avana The nitric oxide causes it for a while 2011 when I celebrated. http://allbestedmeds.com/compra-avana-italy.html comprar avana Actually you are going with ED or impotence 5 enzyme which is achieve longer and harder aprepitant Emend diltiazem Cardizem the corpus cavernosum penis. Ketoconazole Nizoral itraconazole Sporanox is not easy to PDE5 drugs have reported until the next day in as little as. <a href=http://allbestedmeds.com/acheter-avana-france.html>avana</a> Avanafil also exaggerates the easy to determine when not going to have includes tadalafil Cialis sildenafil.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160760
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031