Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2011 11:03 - В Сирия започна гражданска война
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1016 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.11.2011 12:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Няколко източника говорят, че Сирия вече е в гражданска война. Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че съществува риск събитията в Сирия да прерастнат в гражданска война. Преди това руският външен минитър Сергей Лавров предупреди, че гражданската война в Сирия вече е започнала. Най-после, държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън потвърди тази оценка, и изрази съжаление, че съпротивата срещу режима е прерастнала във въоръжена борба. Тези изявления се базират най вече на акциите на Свободната сирийска армия.
Протестите в Сирия, започнали през март, бяха мирни, въпреки кървавите репресии на режима в Дамаск. Въоръжените сили на режима убиха над 3500 протестиращи, а десетки хиляди бяха арестувани. Въпреки това, протестиращите продължаваха с напълно мирните си протести. Но събитията от последната седмица ознаменуваха повратен момент. Това го признава и ръководителят на Сирийския нацонален съвет Бурхат Халиун. Той характеризира ситуацията по следния начин: „единият път може да не донесе свобода и достойнство, а другият път да ни тласне към гражданска война, за което работи режимът, за да спре революцията”. Халиун посочва, че вече има отвличания и убийства на религиозна основа.

Най-важното обаче е друго. През последните няколко дни бяха извършени две дръзки акции от Свободната сирийска армия върху правитлствени военни обекти. Сега въоръжената борба прераства в сблъсък на силите на Дамаск и Свободната сирийска армия, която вече наброява 17 000 военослужещи. В хода на сиририйската революция офицери и войници преминават на страната на бунтовниците заедно с оръжието си и започват да действат организирано. Ръководителят на тази армия Риад ал Асад, който заедно с антуража си е в Турция, направлява атаките на Свободната сирийска армия.

Три събития изиграха фатална роля за преминаване на конфликта във фаза на гражданска война. Първо, това е решението на Арабската лига да суспендира членството на Сирия, което води до нейната по-нататъшна изолация. Второ, организирането на дезертиралите военослужещи в Свободната сирийска армия и под общо командване. Трето, стана ясно, че нито външният натиск, нито огромният брой жертви на режима, няма да наложи президентът Башар Асад да се оттегли от властта. При това неговото военно обкръжение твърдо стои на страната на тежко компрометирания президент.

Сирия е пъстра мозайка от религии и деноминации: сунити, християни, алауити и друзи. Сунитите са мнозинство, но повечето важни постове в армията, силите за сигурност и държавата са от деноминацията на алауитите, от които е и Башар Асад. Така че президентът иска да превърне революцията в гражданска война, в която алауитите ще защитават командните си позиции и превилегии. Диктатурата на Башар Асад е 40-годишна населедствена диктатура, началото на която положи бащата на сегашния диктатор Хафез ал Асад.
Свободната сирийска армия, която засега не притежава тежко въоръжение, има намерение да извършва светкавични координирани атаки срещу обекти на властта. Сирйският национален съвет не искаше да се премине към въоръжена борба, защото това налива вода в мелницата на Башар Асад. Но събитията излязоха от контрола на Сирийския национален съвет, поради зверствата на режима. И поради това, че за разлика от революцията в Либия, в Сирия за сега няма шансове за външна военна намеса на страната на протестиращите. Режимът разполага с огромна репресивна сила - армията, полицията и особено силите за сигурност. Ще видим дали дезертиралите офицери и войници ще могат да станат достатъчна сила, за да се противопоставят на последния аргумент на Башар Асад – танковете и бронетранспортьорите. Във всеки случай гражданската война обещава да бъде продължителна.



Тагове:   Дамаск,   Асад,   сунити,   алауити,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160690
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031