Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2011 09:41 - Заслужава ли си Афганистан война между Съединените щати и Русия?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1129 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Няколко дни след инцидента, при който загинаха 24 пакистански военослужещи и то на пакистанска територия по съвсем различни причини Русия обяви, че може да затвори снабдителната линия за войските на САЩ и НАТО в Афганистан. Пакиистан вече бе затворил снабдителната линия през неговата територия като ответна мярка за убитите от НАТО на пакистански военнослужещи. Инцидентът е станал  в най-ранните сутрешни часове. Създаде се коренна промяна на ситуацията, която заплашва силите на САЩ и НАТО в Афганистан.

Северният снабдителен път преминава през територията и въздушното пространство на Русия. По този път пристигат 40% от горивата и от необходимото снабдяване на 100 хиляди американски и  натовски военнослужещи в Афганистан. Руският представител в НАТО Дмитрий Рогозин отправи заплаха, че  Русия ще прекъсне северната снабдителна линия. По принцип Рогозин е известен с това, че прави крайни изявления, които обаче са удобрени от върховната власт в Кремъл. Изявлението на Рогозин идва непосредствено след затварянето от Пакистан на южната снабдителна линия и може да означава радикална промяна в руската външна политика.
От гледна точка на Москва заплахата за затваряне на северният снабдителен път е свързано с плановете на Съединените щати да изградят антиракетна система в непосредствена близост до руските граници. Руснаците твърдят, че с противоракетната отбрана - ПРО в Европа, САЩ променят равновесието на силите в ракетно-ядрената област във вреда на Русия. От своя страна, американците настояват, че бъдещата ПРО в Европа е насочена към потенциална ядрена заплаха от страни като Иран и няма нищо общо с руския ракетно-ядрен потенциал. Въпреки тези твърдения на американската страна, Русия енергично протестира против американската ПРО и взема ответни мерки. На този етап Москва заплашва да разположи свои ядрени ракети в Калининградстака оболаст, в упор на Полша и прибалтийските държави членки на НАТО.
Съединените щати разположиха радарни системи на територията на Полша, Румъния, Турция и Израел, които ще бъдат интегрирани и с решаваща важност в системата на ПРО. Тази радарна система е изключително важна и ще бъде защитена от Съединените щати като за целта ще бъдат разположени на територията на тези страни американски военнослужещи и въоръжения. Руснаците разглеждат тези планове като част от системата за военно-политическо сдържане на Русия, което е един вид връщане към американската политика от времето на студената война.
Руснаците разглеждат разполагането на въоръжена сила в зоната на радарите и антиракетите като изграждане на пояс за сдържане на Русия. Като се има предвид неясното и несигурно бъдеще на Европа, САЩ са заинтересонвани да направят така, че всяко отстъпление на Европа да не отваря прозорец  за руския военнополитически натиск и влияние извън руските граници.
Руската съпротива срещу американсктите планове за ПРО и то в близост до руските граници датира от няколко години. Сега обаче руската заплаха да бъде затворена северната снабдителна линия за войските в Афганистан идва непосредствено след решението на Пакистан да затвори южната снабдителна линия. Има се предвид това, че северният снабдителен път сега става незаменим по своята важност.

По принцип снабдителните линии до страни, които нямат излаз на море предполага съгласието и сътрудничеството на държавите с транзитна функция, каквото в случая имат Пакистан и Русия. Ще стане ясно, дали пакистанското решение за затваряне на южната снабдителна линия е необратимо, но очевидно Москва използва случая от огромното затруднение на САЩ и НАТО в снабдяването на западните контингенти в Афганистан. В случая Съединените щати са изправени пред избора да използват сила за отварянето на южния и северен снабдителен път. Очевидно Афганистан едва ли си заслужава стратегическия риск от военна конфронтация на САЩ с Пакистан, да не говорим за конфронтация с Русия и съответно Западът трябва да преразгледа в посока изтегляне на войските си от Афганистан. Преди 22 години от Афганистан се изтегли Русия, след като загуби битката с афганиистанската съпротива. Сега Съединените щати са на път да загубят войната с талибаните в Афганистан и да усложнят трудните си отношения с Пакистан.



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ok3223 - Как НАТО и САЩ
02.12.2011 10:29
ще губят нещо, което никога не е било тяхно.
Те са окупатори временни и въпрос на време е...
да бъдат прогонени.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165585
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930