Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2011 16:59 - Русия измъква щатите от Афганистан
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 983 Коментари: 0 Гласове:
2



Отношенията на Съединените щати с Пакистан все повече се влошават. Това е така, особено след акцията на американските тюлени по ликвидацията на Осама бин Ладен в убежище на пакистанска територия, недалеч от Исламабад. Малко по-късно адмирал Майк Мулън – бивш председател на обединените началник щабове, обвини Пакистан, че подържал акцията на талибаните срещу американското посолство в Кабул. Най-вече положението се влоши след последния инцидент с боен хеликоптер на НАТО, който по погрешка атакува и уби 24 пакистански военнослужещи на пакистанска територия. След този инцидент Исламабад затвори южния снабдителен път за американските войски в Афганистан.
При това положение в Съединените щати се обсъждат възможностите за сътрудничество с Русия, която осигурява северния снабдителен коридор. За разлика от пакистанската снабдителна линия, която е подложена на враждебни атаки от талибаните северният път е гарантирано безопасен. По него се доставят 41% от невоенните товари за американците в Афганистан.
Сътрудничеството с Русия за Афганистан може да изглежда цинично, след като по време на руската война там щатите подържаха военно муджахидините, които нанесоха поражения на руските части. Работата е там, че Съединените щати нямат избор за снабдяване на контингентите си в афганистанското тресавище. Заздравявването на северната снабдителна линия е от решаващо значение за американските бойни части.

Транзитната северна линия преминава през Русия, Казахстан, Киргистан, Узбекистан, Таджикистан, Литва, Азърбейджан  и Грузия. Съгласно руско-американскто споразумение през руския въздушен коридор са превозени 225 хиляди американски военнослужащи в Афганистан. Наближава предстоящото постерпенно изтегляне на американските части, което също може да стане през руския сухопътен и въздушен коридор.
Съгласуването на северния коридор за евентуалното американско изтегляне няма да е лесно. Русия вече направи заявка, като през руския представител в НАТО Дмитрий Ругозин предупреди, че северният коридор може да стане жертва на плановете на изграждане на противоракетна отбрана - ПРО в близост до руските граници.
За Русия е много важно какво ще бъде американското военно присъствиие  в страните от Централна Азия. Американската война в Афганистан е двуостра от гледна точка на Москва. От една страна в Афганистан е стациониран голям американски военен контингент недалеч от руските граници. От друга страна, в Афганистан американците воюват с ислямските талибани, чието влияние застрашава интересите на Русия в региона.
Афганистан няма излаз на море, или океан, поради което САЩ трябва да разчитат на сътрудничеството на други държави за трансфериране на снабдяването на войските си. При създалото се положение с Пакистан, Русия остава едва ли не единственият потенциален партньор за снабдяването на американските части в Афганистан. В крайна сметка, си заслужава Вашингтон да се съобрази с някои от исканията на Москва, за да може северната снабдителна линия да работи пълноценно. Преди всичко, не е ясно каква позиция във връзка с южния коридор ще заемат пакистанските военни. Ако се осигури функционирането на северния път, Исламабад може и да преразгледа въпроса за затварянето на южния коридор. Това е особено важно сега, в заключителната фаза на войната на Съединените щати и НАТО в Афганистан.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165718
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930