Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2012 09:03 - Румъния в пламъци
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 2390 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 06.02.2012 12:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В продължение на няколко дни Румъния е сцена на най-масовите  и ожесточени протести в страната от времето на румънската революция през 1989 година. Протестите бяха толкова ожесточени, че принудиха правителството да остъпи като се прикри със смокинов лист. Центърът на столицата Букурещ бе сцена на най-сериозни сблъсъци между протестиращите от една страна и полицията и жандармерията от друга. Протестите бяха насочени най-вече срещу президента Бъсеску, срещу когото скандираха „махни се мръсно куче”! Президентът Басеску е известен с острия си и непремерен език, с който напада политическите си противници. В случая той се намеси в подкрепа на проектозакон, който предвижда радикални промени в здравната система.

Поводът за избухналите протести в Букурещ и още 40 града в страната е оставката на много популярния д-р Раед Арафат – създател на професионалната спешна помощ в Румъния. Тази оставка идва след недопустимите нападки на президента Басеску срещу д-р Арафат, когото той нарече лъжец и левичар.

Роденият в Палестина д-р Арафат се е преселил през 80-те години в Румъния и е създал спешната помощ в страната. Дясноцентристкият президент Басеску се обяви в подкрепа на проектозакона, с който се предвижда приватизация на спешната помощ, с цел да се намалят държавните разходи. Д-р Арафат се противопостави на приватизацията заради опасността да спадне качеството на спешната помощ. Той каза, че с приватизацията не се постига автоматично високо ниво на медицинските услуги.

Премиерът Емил Бок осъди насилието, но призна, че политиката на строги икономии на неговото правителство е донесло много трудности на румънския народ. В петък, след като протестите се разпространиха в цялата страна, президентът Басеску накара премиера Бок да изтегли спорния проектозакон. Лидерът на опозицията Виктор Понда даже предложи пост на д-р Арафат в бъдещето правителство, но той не прие, като посочи, че няма политически амбиции.

Социал-либералната опозиция се изказа за по-ранна дата на изборите, носрочени за ноември, посочвайки, че става дума за неуправляемост на страната. Трудно е да се каже какво предстои оттук нататък, но според Кристиан Първолеску от Про-Демокрация, уважаван мозъчен тръст в Букурещ събитията могат да свалят правителството. Протестиращите обвиняват властимащите, че са некомпетентни и не могат да се справят с икономическата криза в Румъния.

Редица примери от 2011 година показват, как понякога незначителни поводи могат да възпламенят обществото, когато в страната цари високо напрежение. В случая този бунт на румънците е отговор на крайните антисоциални мерки, предприети от рунъското правителство през изтеклите месеци. Вълната от  агресия, която се отключва е непропорционална на повода, който запалва първата искра. В същото време дълбоката причина зад тези събития си остава антисоциалната политика на правителството.




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1169784
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930