Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2012 12:18 - Ще отекне ли у нас Зимата на румънското недоволство?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1181 Коментари: 0 Гласове:
3



Въпреки свирепия януарски студ румънците излязоха на улицата в повечето градове на страната. Протестите в Букурещ бяха масови и крайно ожесточени. Мишената на румънския протест беше десноцентристкият президент Траян Бъсеску, известен със своята политическа арогантност, който се забърка в спорове за проектозакона за здравната реформа.

Както вече писах в предишния коментар за Румъния, конкретният повод, който запали искрата на наптрупаното огромно недоволство, бе отстраняването на популярния в Румъния д-р Раед Арафат – създател на румънската държавна спешна помощ. Впоследствие, на фона  на протестите правителството бе принудено да върне д-р Арафат, но кутията на Пандора бе отворена.

Протестните акции започнаха  на 12 януари в централно разположения град Търгу Муриш. Президентът Бъсеску си нямаше работа да атакува по телевизията д-.р Арафат, което запали искрата на протестите. Около конкретния повод се отключи натрупаното огромно недоволство на румънските граждани. Ще напомня, че в Румъния имаше продължителен период на икономически бум, след което обаче настъпи тежка криза, по време на която правителството прие и въведе крайно непопулярни антисоциални мерки. Съкратени бяха голям брой заети в държавната администрация. През 2010 година заплатите в публичния сектор бяха намалени с 25% и от тогава не са компенсирани, докато пенсиите бяха замразени.

Премиерът Емил Бок заяви, че диалогът е единственият начин да бъдат решени проблемите в една от най-бедните страни в ЕС, като призна, че „съчувства” за страданията и трудностите на обикновените хора. В случая с румънските протести изпъкват три главни момента. Първо, търпението на румънците е на границата на пълното изчерпване, което пролича от факта, че протестите траят няколко поредни дни, въпреки ниските температури. Второ, на мушката на протеста е президентът Траян Бъсеску, пряко отговорен за най-непопулярните антисоциални мерки. Трето, румънците масово изразяват несъгласието си не само с управляващите, но и с цялата политическа класа на Румъния, което говори, че ако правителството падне, ще настъпи политическа криза.

В този смисъл, ситуацията в Румъния е близка до назряващата ситуация в България, където заедно с ГЕРБ си отива фалшивата надежда, че нещо се променя в положителен смисъл. У нас тепърва предстоят антисоциални мерки на правителството Борисов, които вече започнаха да се въвеждат с пенсионната реформа и премахването завоюваните с десетилетия привилегии на държавната администрация, като например въпроса с годишиния отпуск.

Трябва да се подчертае, че мерките за съкращаване на държавните разходи предприети от президента Бъсеску и правителството на Бок за борба с рецесията и за постигане на споразумение с МВФ, се усещат с голяма сила в северната ни съседка. При тези цени там и у нас, средната пенсия от 160 евро и средната заплата от 350 евро, е практически прилагане на рецептата на МВФ за затягане на коланите, което води до същинско изнемогване на обикновените хора. Ясно е, че не се възлагат надежди и на румънската опоцзиция, която разбира се, косвено печели точки от протестите, но тези протести по своята ожесточеност напомнят румънската революция от 1989 година, когато по Коледа бе свален диктатора Николае Чаушеску и бе екзекутиран заедно със съпругата му Елена.

И така, не само северната ни, но и южната ни съседка Гърция, вече месеци наред се тресе от вълни на недоволство срещу прословутата политика на затягане на коланите. Тази универсална рецепта на МВФ не дава очакваните икономически резултати, но за сметка на това подкопава стандарта на живот  на заможните държави и екзистенцията на бедните като Румъния и България.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160726
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031