Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2012 11:59 - Центърът на Европа се измества
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1462 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Европейска солидарност или национален егоизъм


Френският президент Никола Саркози получи тежък предизборен удар, само 3 месеца преди президентските избори във Франция. Рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс намали кредитния рейтинг на Франция от отличен ААА+ с едно стъпало надолу. Между другто Саркози си нямаше работа да заяви по френската телевизия, че този висок рейтинг е едновременно свидетелство за добре управлявана икономика и паспорт за вземане на ефтини кредити на международните пазари. При това положение, свалянето на кредитния рейтинг се явява персонален удар срещу президента Саркози в навечерието  на френските президентски избори. Това го поставя в много неизгодна позиция, притиснат отляво от френският социалист кандидат за президент Франсоя Оланд и от дясно от Марин Льо Пен – евроскептичната дъщеря на лидера на националния фронт Жан Мари Льо Пен. Той проповядва ксенофобски популизъм, който сега при тази криза на ЕС намира доста голяма подкрепа.

Този удар върху Париж рефлектира по съвсем друг начин върху Берлин. Защото кредитният рейтинг се отразява пряко и на политическата кондиция. Досега се живееше с мисълта, че ако в еврозоната се случи най-лошото и южните страни изпаднат в дефолт, насреща е тандемът Германия-Франция, около който ще се групират северните членки на еврозоната. Сега с отпадането на Франция, северният блок ще се групира около Германия и евентуално Финландия и Холандия. Ако Франция и Германия виждат различно бъдеще за себе си, това ще се отрази и върху техните интереси.

Досегашната ръководна роля на тандема Берлин-Париж изглежда ще отиде в историята, заедно с всякакви надежди за европейска солидарност. Засега нещата не са стигнали до разрив, но са се приближили значително до този момент. В дълбочина тектоничните плочи се преместват с тътен под европейския континент и еврото може да бъде смазано в резултат на това.

Дори преди Стандарт енд Пуърс да намали едновременно кридитния рейтинг на 9 страни от еврозоната, въпросът за солидарността бе поставен на голямо изпитание. Защото от една страна спойката на страните в ЕС се явява тяхната солидарност, от друга обаче не е ясно в критичния момент кое ще надделее – солидарността или националния егоизъм, отговорен за оцеляването.

Гръцката трагедия върви към дезорганизиран дефолт с неясни отношения между кредиторите и длъжниците, като ударението се слага върху националната гордост и самочувствие. В същото време в Брюксел все още витаят фантазиите, че могат да привлекат за спасителния фонд външни източници. Кредитният рейтинг на фонда също бе понижен, което поставя Европа пред огромни затруднения да привлича достатъчно финаси за излизане от дълговата криза.



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165317
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930