Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2012 10:34 - Ще настъпи ли развръзка от румънския хаос и безредици?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 999 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 30.01.2012 10:34


Международните наблюдатели в Румъния се мъчат да открият реалната картина в страната, където вече повече от 14 дни румънците протестират в близо 60 града. Засега няма точен отговор на следните въпроси: колко са протестиращите, кои са те, как протестират и защо.

Във време на най-голямата сила на протестите между 20 и 50 хиляди души са взели участие, в действителност обаче ежедневните митинги се състоят например в 10 големи града.  Традиционно се събират хора на университетския площад в Букурещ.  В последните дни заради снежната буря и рекордно ниските температури, броят на протестиращите е намалял.
Пита се кои са протестиращите? Техният основен състав е пъстър. На снимките и телевизионните кадри се виждат, както хора на средна възраст и младежи, така и пенсионери. Досега протестиращите нямат лидер, който да застане начело на протеста. Според данните сред протестиращите са най-активни хората от гражданските обединения и неправителствените организации, които са известни със своите антикорупционни кампании и опитите им да спасят охраняемите територии. В основни линии, предимно от официални източници, в протестите участват и футболни фенове, които се сблъскаха със силите на вътрешния ред на 14 и 15 януари. В последно време медиите обръщат внимание на митингите на офицери от запаса, които са дошли в столицата за да подкрепят лейтенант Александър Георге. Той също се присъдини към гражданските протести, макар да го заплашва дисциплинарно наказание.

Как преминават протестите? Обикновено става дума за митинги на площади и шествия в центъра на градовете. Стълкновенията с полицията се случват твърде рядко, с изключение на първите дни, когато бяха ранени няколко десетки протестиращи.

Най-сложният въпрос е за какво протестират румънците?  В основни линии протестират срещу огромния размер на корупцията, която е обхванала всички страни на живота. Реформата в здравеопазването беше отменена, като класически резултат на корупционен натиск. Протестите се разширяват и придобиват характер на всеобщо недоволство – недоволство от корупцията, политическата култура и социално-икономическите проблеми на обществото. Протестиращите все по-често издигат лозунги за оставка на президента Траян Басеску и правителството на Емил Бок. Както става ясно, мнозинството от участниците в гражданските протести не възприемат парламентарната опозиция като качествена алтернатива на сегашното управление. Опитите на представители на опозиционните партии да говорят пред митингите са били предотвратени и освирквани. В общи линии, румънските протестиращи изразяват всеобщото недоволство не само от управляващите, но и от цялата  корумпирана политическа система. Издигат се лозунги за оставка на президента и правителството, но наред с това се иска подмяна на цялостната политическа гарнитура на властта – управляващи и опозиция.

Изходът от тежката ситуация в Румъния изисква да бъдат издигнати лидери, които да формулират ясно целите на протеста и подберат точните срества за постигането им. Дали румънците ще успеят да оглавят вълната на недолството в голяма стпен зависи от участието на гражданските обединения и неправителствените организации. До месец януари румънците са били пасивни, но сега  надигналата се огромна вълна на всеобщо недоволство ще успее ли да прекъсне порочната низходяща спирала?



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1166064
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930