Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2012 10:52 - Москва се опитва да повлияе на Башар Асад
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1202 Коментари: 0 Гласове:
1



Руският външен министър Лавров и директорът на Службата за външно разузнаване Фрадков направиха на 7 февруари блиц визита в Дамаск. Целта на посещението бе да се върви към стабилизация на Сирия по пътя на демократичните преобразувания.
Първата за последните 10 месеца визита на руски високопоставени лица в Сирия показва, че Москва не само възразява срещу резолюцията на СС на ООН, но се оитва да изведе ситуацията в политическото русло.

Визитата в Дамаск е била планирана преди гласуването в СС на ООН, както обясни Лавров, дори Русия е молела СС да не поставя на гласуване проекторезолюцията преди той и Фрадков да проведат разговорите с Башар Асад. Обаче привържениците на проекторезолюцията не искаха да чакат резултатите на руската дипломация, проявявайки по мнението на Лавров явно неуважение.

Лавров и Фрадков предадоха на Асад послание от Дмитрий Медведев, но не разакриха неговото съдържание. При тази среща, която е продължила около три часа, първият руски дипломат заяви, че в интерес на Русия е арабските народи да живеят в мир и съгласие. На свой ред, Башар Асад заяви, че  Сирия  никога не е искала да бъде тежест за своите приятели. „Позицията на Русия изигра решаваща роля за спасението на отечеството”, заяви Башар Асад.

След разговорите със сирийското ръководство Лавров съобщи, че президентът Асад напълно е посветен на задачата да се прекрати насилието, откъдето и да идва то. Руският министър смята, че посещението в Дамаск е било своевременно и полезно. На свой ред, сирийският президент се съгласи с руското предложение за необходимостта да бъде увеличена количествено мисията на Лигата на арабските държави, така че те да присъстват във всички горещи точки и да следят за всички нарушения свързани с мирния процес. По мнението на експертите въпросът за незабавна оставка на Асад не е стоял в дневния ред на срещата. Свалянето на Асад няма да донесе нищо, освен идването на власт на радикалните ислямисти, по подобие на либийската гражданска война, дестабилизация на страната и масово клане на шиитите и християните в Сирия.

Напълно е възможно, освен обсъждането на международните аспекти на ситуацията, Русия да е споделила със сирийското ръководство конфиденциална информация за тайните спонсори на въоръжаване на отрядите на сирийската опозиция. По информацията на сирийския вестник ал Ватан, Лавров и разполагащият с разузнавателна информация Фрадков са обсъдили с Асад мерки, които трябва да бъдат взети за противопоставяне на групата на западните и арабските страни и техните евентуални действия против Сирия.

Стремежът на Русия да постигне политическо уреждане на конфликта в Сирия се подържа от Китай. По думите на официалният представител на външното министерство на Китай Лю Уеймин, правителството на Китай разглежда въпроса за изпращане в най-близки срокове на делегация в Сирия за да се придвижи политическото уреждане на конфликта. Освен Китай, по сирийския въпрос Москва е подкрепяна от Иран – държава над която виси опасността да се окаже в почти пълна международна изолация. Освен Иран, подкрепа за Техеран се очаква от Ирак с неговото шиитско ръководство, докато останалите страни са готови да приемат драматично разрешение, като Москва няма да позволи да бъде привлечена към плановете на Запада.
Докато Русия се старае самостоятелно да намери дипломатически изход от сирийската криза, Великобритания и Франция връщат своите посланници в Дамаск за консултации, а САЩ обявиха за закриването на дипломатическото си представителство в Дамаск.

В едно от последните си телевизионни интервюта Барак Обама заяви: „Ние  настойчиво даваме да се разбере, че за Башар Асад е дошло времето да се оттегли. Насилието, на което станахме свидетели не може да има оправдание.”

В заключение трябва да се подчертае, че блиц визитата на Лавров и Фрадков в Дамаск, по тяхно мнение  е постигнала поставените си цели – да окаже подкрепа на законното сирийско правителство и на процеса на демократични промени в Сирия.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1166028
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930