Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2012 13:13 - Путин се сблъска с проблемите на своята легитимност
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1382 Коментари: 1 Гласове:
3



Празнувайки победата на изборите, Путин още първия ден получи шамар от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Наблюдателите отбелязаха, че Путин не е имал реални съперници и че той се ползвал щедро от ресурсите на държавния бюджет. По-мека реакция прозвуча от страна на ЕС и САЩ, които призоваха да се проведе независимо и заслужаващо доверие проучване на всички жалби за нарушения, но заедно с това казаха, че са готови да работят с Путин в качеството на президент.

По-късно на московския Пушкински площад се събраха хиляди антиправителствени демонстранти, които скандираха „Русия без Путин”. Когато полицията след няколко часа призова събралите се да си отидат, мнозина отказаха да напуснат площада. След това полицията залови блогъра Алексей Навални, явяващ се най-харизматичната личност сред активистите, а също така десетки други активисти бяха натикани в полицейските коли. Още 300 човека бяха задържани на аналогичен митинг в Санкт Петербург.

Във Вашингтон реакцията за изборите беше приглушена, даже сдържана. Държавният департамент се ограничи с писмено заявление, в което поздравява руския народ и отбелязва, че САЩ чакат съвместна работа с избрания президент след потвърждаване резултатите от гласуването и неговото встъпване в длъжност. Всичко това стана след внушителната победа на Путин, който събра 64% от гласовете и получи нов президентски мандат, в резултат на който може да се задържи на власт 18 години. Лидерите на опозицията обещаха да оспорят претенциите на Путин за победа, като разобличават фактите за фалшификации.
Путин в последните седмици успя да спечели подръжката на част от населението и в много райони той получи два пъти повече гласове, отколкото Единна Русия получи на парламентарните избори. На тези избори, както и във всички президентски избори, след 1996 година, резултатът беше предварително решен, доколкото противниците на Путин бяха добре известни кандидати, които нееднократно губеха от него и неговите съюзници. Путин също така проведе популистка кампания, повишавайки пенсиите и заплатите на военните и обеща голямо увеличение на държавните разходи. От началото на декември, когато започнаха антиправителствените протести, Кремъл си постави задачата да осигури на Путин такава победа, която ще бъде призната за легитимна. За целта бяха използвани различни технологии, като например прозрачни урни за гласуване и уеб камери на избирателните секции.

В понеделник изборите бяха подложени на рязка критика от наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, а също така от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Очевидно руското общество е разделено. Едната, по-инертната част е за Путин, който е силната ръка и гарантира стабилността на Русия. Другата, критичната част на обществото не е съгласна с управлението на един човек в продължение на четвърт век, колкото и компетентен да е той.



Гласувай:
3



1. ok3223 - Глупости на търкалета.
05.04.2012 18:29
Сульо и Мульо не го признават, защото така са инструктирани и Путин ще си го премести от левия в десния крачол...
ИИИ...ГОТОВО. ВСИЧКО Е ОК.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161181
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031