Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2012 12:46 - Състояние и перспективи на световната икономика
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 2052 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Изявления на изпълнителния директор на МВФ - Кристин Лагард

Световната икономика е стъпила на пътя на оздравяването, но имаме малко пространство за маневри и няма място за политически грешки, заяви в Пекин Кристин Лагард. Признаците за стабилизация говорят за това, че действията, предприети в началото на световната финансова криза, започнаха да дават плодове, икономическите показатели на САЩ се подобриха, а Европа направи важна крачка напред в преодоляване на кризата, имайки предвид последните усилия по преструктуриране дълга на Гърция. В резултат на тези съвместни действия световната икономика се отдръпна от опасната пропаст и сега имаме основание за по-голям оптимизъм. Въпреки това, оптимизмът не трябва да ни приспива и да създава лъжливо чувство за безопасност.

Все още съществуват сериозни икономически и финансови трудности, на които трябва да се противопоставим, заяви Кристин Лагард. Тя подчерта, че обременеността на слабите финансови системи с високо ниво на обществени и частни дългове, продължава да остава за развитите икономики първият от трите най-важни рискове в обществения сектор на еврозоната, както и банковото кредитиране на финансовите нужди през 2012 година представляват около 23% от БВП.

Вторият риск – растящата цена на петрола, представлява заплаха за световния прираст. И трето, съществува нарастващ риск, че активността в развиващите се икономики ще се забави в средносрочна перспектива. Лагард също така заяви, че светът трябва да се заеме с проблемите на младежката безработица, и също така че всички страни трябва упорито да работят за създаването на собствена политика при случай, ако прогресът достигне до стабилизацията на световната икономика. Лагард каза, че развитите икономики трябва да продължат макроикономическата поддръжка и балансираната фискална политика, наред с реформите на финансовия сектор, структурните и институционални реформи за коригиране на нанесените от кризата щети и повишаване на конкурентноспособността. Развиващите се пазарни икономики се нуждаят от уточнения на макроикономическата политика, за да не допуснат изоставане от развитите икономики, а също така за задържане под контрол на натиска от нейното прегряване.

Кристин Лагард коментира и идеята на Пекин за използването на юана като световна резервна валута. „Необходима е пътна карта с по-устойчив и по-гъвкав обменен курс, по-ефективна ликвидност и валутен мениджмънт с по-високо качество на наблюдението и регулирането, с по-развит финансов пазар, с гъвкави депозити и кедитни проценти и накрая с откриване на сметките за движение на капитала.” Ако всичко това се реализира, според Лагард, няма причини юанът да не получи статут на световна резервна валута.
Лагард каза, че Китай е демонстрирал своето лидерство и изкусна политика, когато се е разразила световната финансова криза. Китай помогна с това, че световната икономическа система се оказа по-малко податлива на влиянието на кризата. В заключение, Лагард вижда три приоритета за Китай: Първият приоритет е пъдържане на растежа; вторият – превключване на икономическият ръст от инвестициите и експорта на вътрешното потребление. И третият – по-равномерно разпределение на доходите.

Изпълнителният директор на МВФ в заключение каза: „Решаващо значение има това, водещите световни икономики да работят заедно над една и съща цел”




Гласувай:
1



1. анонимен - Безработицата
08.10.2012 23:16
Безработицата в световен мащаб единствено и само ще расте,тъй като автоматизацията също единствено и само ще расте. Ето защо има единствено и само едно решение - ПОЛИТИЧЕСКОТО !!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1166904
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930