Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2012 16:42 - Бъдещето на световната ядрена мощ
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1584 Коментари: 2 Гласове:
2



В края на март САЩ ще излязат с доклад, който ще има отношение към плановете на администрацията на Обама да получи одобрение от Сената на Договора за всеобща забрана на ядрените опити. През 1999 година Сенатът се отказа да ратифицира този договор и неговите аргументи са все още актуални.

Първо, забраната на ядрените опити няма да помогне на неразпространението на ядреното оръжие. Опитите в САЩ никога не са способствали и никога в бъдеще няма да способстват на разпространението. Войнствените и безотговорни страни се снабдявт с ядрено оръжие, за да осъществяват своите агресивни планове. В отговор на това, по същия начин постъпват и техните съседи. Днес заради нашата неспособност да спрем Иран  и Северна Корея, разпространението на ядреното оръжие може да придобие лавинообразен характер. Обаче опитите в САЩ нямат никакво отношение към това.

На практика ратификацията на този договор само ще стимулира разпространението. Противниците на САЩ и страните с терористично управление ще сметнат американското самоограничение за слабост и ще пожелаят да се снабдят със собствени ядрени оръжия, а други, като видят, че контролът от страна на САЩ е изчезнал, ще побързат да се въоръжат за самозащита.

Забраната на ядрените опити няма да бъде и крачка към мирен свят, свободен от ядрени оръжия. Тази благородна цел е просто недостижима - светът е запознат с технологията за създаване на ядрено оръжие, разпространението на атомната енергетика прави ядреното гориво достъпно. Ако големите и отговорни страни престанат да имат ядрени средства за възпиране, светът ще се подхлъзне в плоскостта на хаоса и ядрения кошмар.

На второ място, ратификацията на забраната за разпространение на ядрените опити се явява основа на ядреното възпиране и е крайъгълен камък в сегашния опасен свят.

Ядрените оръжия, които имаме на разположение, са създадени за противодействие на съвсем различни от сегашните заплахи,  фактически не са способни да възпират сегашните американски противници. Сега в света има повече страни с ярено оръжие, отколкото преди и всички те модернизират ядрения си арсенал, с изключение на САЩ. На Америка са й необходими ядрени опити,  за да разработи ново оръжие способно да се противопостави на новите заплахи. Новите въоръжения /например с висока безопасност, малка мощност, способни да поразяват подземни обекти, способни да неутрализират биологическо и химическо оръжие, с ниска радиоактивност/ са срочно необходими, за да се възстанови американския възпиращ потенциал.

Въпреки че, тази гледна точка е крайно превзета, забраната на ядрените опити е важен момент в усилията да се спре създаването на все по-ново ядрено оръжие. За подържане на готовността на наличното ядрено оръжие е достатъчно компютърното моделиране, иначе се открива път за безкрайна надпревара на превъоръжване в ядрената област.



Гласувай:
2



1. анонимен - Държави с терористично управле...
04.04.2012 20:04
Държави с терористично управление?!?! (посочи поне една:)))???
На Америка са и необходими ядрени опити ?!?!( това го оставям без коментар)!!!!

П.п. Смени източниците си,за да пишеш поне разумни и актуални неща.
цитирай
2. анонимен - Много ги разбираш нещата...
06.04.2012 10:37
Кои са тия държави с терористично управление !?!?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160698
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031