Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2012 19:31 - Сирия приема мирния план на Кофи Анан
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1045 Коментари: 0 Гласове:
0



Властите в Сирия приеха плана на ООН за урегулиране на кръвопролитното въстание с политически средства въпреки това, че безредиците заплашват да се прехвърлят и в съседен Ливан, заяви Кофи Анан. Изявлението беше направено в Пекин, където Кофи Анан се срещна с китайския премиер Уен Цзябау. След срещата Анан каза, че неговият план е получил пълната подкрепа от страна на Китай. Съветът за сигурност на ООН утвърди този план миналата неделя. По думите на Анан, Русия – другият силен съюзник на Сирия, миналите дни също се е съгласила да подкрепи плана на Анан. Този план съдържа шест основни точки и призовава Башар Асад да сътрудничи на Кофи Анан в рамките на „всеобхватен политически процес” от държавното ръководство на Сирия.

За реализацията на тази програма се изисква да се прекратят жестоките действия на сирийските властите за смазване на опозицията. Започналите преди една година като мирни протестни вълнения, прераснаха във въоръжени действия. За осъществяване на плана и прекратяване на силовите действия от страна на двете конфликтни страни, е нужно да се въведе в действие  механизъм разработен от ООН, чиито подробности не се съобщават.

Изискванията включват ежедневно двучасово премирие, когато огънят трябва да бъде прекратен, за да се даде възможност на хуманитарните сили да работят. Други изисквания са освобождаването на арестуваните и осигуряване на достъп в страната за журналисти. Кофи Анан представи плана в хода на своята визита в Дамаск. Подкрепата на Китай и Русия вероятно е помогнала да бъде убеден Башар Асад да приеме предлагания план. Русия и Китай досега два пъти отклоняваха предложените санкции против Сирия, заявявайки, че тези резолюции не са балансирани и не осъждат жестоките методи на въстаниците.

Членът на опозиционния сирийски Национален съвет в Париж заяви, че Съветът приветства решението на сирийското правителство. Ние се надяваме, заяви той, че е възможно движение напред към мирно урегулиране.

Въпреки това, активистите посрещнаха новините скептично, припомняйки си, че правителството на Асад и плана на Лигата  на арабските държави за урегулиране на конфликта бе изпълен само частично. В хода на сирийското противопоставяне, по оценката на ООН са загинали не по-малко от 9000 души. Междувременно в Северен Ливан в района Ал Каа, отчетливо се чуват гърмажите от ожесточените боеве. Сирийски бежанци съобщават, че са видяли как сирийски военни групировки пресичат границата и нализат на няколко километра в ливанска територия в гонитба на въоръжените метежници.
Ливанската армия изолира тази територия, прекратявайки достъпа на журналисти. Официалният представител на ливанската армия полковник Пиер Асаф настойчиво твърди, че сблъсъците са на сирийска територия. По негови данни сблъсъците са между частите на сирийското правителство и Свободната сирийска армия.

Реакциите на международната общност бяха предпазливи, имайки предвид, че сирийският президент не е изпълнил дадените по-рано подобни обещания за прекратяване на огъня. В най-близко време ние ще видим колко струва неговата дума, заяви пред конгресмените във Вашингтон представителят на САЩ в Сирия Робърт Форд. Очаква се, че Сирия ще стане главният въпрос на срещата на арабските министри на външните работи в Багдат на 28 март. Макар абрабските държави да подържат плана на Анан, между тях няма единство по въпроса какви стъпки трябва да се предприемат за неговата реализация. Така или иначе, на арабската лига ще се наложи най-напред да изучи обръщението на Башар Асад към ООН и към Арабската лига, за да резбере на какво имено се е съгласила Сирия.


Тагове:   китай,   ООН,   Русия,   Сирия,   Башар Асад,   анан,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161169
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031