Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2012 18:58 - Никога несвършващата Студена война
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1936 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Две десетилетия след края на студената война, кандидатът за президент от Републиканската партия Мит Ромни все още смята Русия за геополитически враг номер едно на Америка. Неговите коментари изразяват или шокиращо непознаване на международните отношения, или малодушна политика. И в двата случая, те са безотговорни и недостойни за кандидат за президентския пост. Това, което реакцията на Мит Ромни ясно демонстрира е едно честно изразяване на фактите. Политическата атмосфера във Вашингтон е толкова отровна, че сътрудничеството по нито един проблем е напълно невъзможно. Мит Ромни обяви Барак Обама, че той ще отстъпи по въпросите на противоракетната атбрана. В списание Външна политика, Мит Ромни обвинява Барак Обама, че се е поддал на руския призив за ядрени съкращения и на заплахите от Иран. Това обаче не е вярно.
Преди две години презид
eнтът Обама подписа договор с Русия, който прави скромни съкращения на ядрените оръжия, и той обеща да се стреми към повече съкращения. Въпреки, че Мит Ромни се противопоставя на този договор, 13 сенатора от Републиканската партия се присъединиха към демократите за ратификация на договора. Твърдението, че президентът Обама ще бъде гъвкав по въпроса за ПРО, не означава, че той се е поддал. Преди две години Обама направи едно разумно решение, като се отказа от плановете на Джордж Буш за ПРО с голям обсег в Полша и Чехия. Пентагонът разполага с по-малко амбициозна, но по-реалистична система от ракети прехващачи и сензори, първо разположени на кораби, а по-късно и наземни. Русия се противопоставя на система на ПРО в Европа, твърдейки, че тя ще постави на риск техните стратегически ракети. Това не е американската цел – истинската цел е Иран, и Барак Обама е прав да работи за някакъв компромис.

Колкото до Иран, президентът Обама и неговите дипломатически представители успяха да убедят Русия да се съгласи на важни санкции на Съвета за сигурност на ООН. Те също така успяха да убедят Москва да работи продуктивно със САЩ по въпросите на Либия и Афганистан.

Русия е непривлекателен играч. През декември миналата година партията на Владимир Путин Единна Русия се опита да открадне парламентарните избори; този месец Путин е обвинен от международните наблюдатели за фалшификации и на президентските избори от 4 март. Той удари своите критици и ограничи демокрацията. Неговата подкрепа за сирийския президент Башар Асад е в разарез с политиката на САЩ и другите западни сили.

Но Русия не може да бъде игнорирана или заобиколена в международните отшения. Тя трябва да бъде провокирана и отношенията с нея трябва да почиват на базата на недоверие и скепитицизъм. Американската администрация беше в правото си да изрази загриженост за откраднатите парламентарни избори и се опита публично да изобличи Кремъл, заради подкрепата му за Сирия. Барак Обама би трябвало  да окаже по-твърда подкрепа на руската демокрация и да напомни на Владимир Путин, че много от пречките за сътрудничество със САЩ се дължат на неговата собствена политика.




Гласувай:
2



1. анонимен - Колко интересно?! Наши коментатори съветват САЩ.
01.04.2012 18:17
"Тя трябва да бъде провокирана и отношенията с нея трябва да почиват на базата на недоверие и скепитицизъм. Американската администрация беше в правото си да изрази загриженост за откраднатите парламентарни избори и се опита публично да изобличи Кремъл, заради подкрепата му за Сирия. Барак Обама би трябвало да окаже по-твърда подкрепа на руската демокрация и да напомни на Владимир Путин, че много от пречките за сътрудничество със САЩ се дължат на неговата собствена политика." Оправихме България, време е за света!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165778
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930