Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2012 11:48 - Гърция е жертва на Брюксел и Берлин
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 2403 Коментари: 4 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Откакто кризата удари Гърция, се чуват много неща за това как всичко свързано с тази държава е погрешно. Някои от обвиненията са истина, други са фалшиви – но всички са извън целта. Има големи провали в гръцката икономика, политика и общество, но тези провали не са причината за кризата, която раздира Гърция и заплашва да се разпространи в цяла Европа.
Причините за провала са много по на Север – в Брюксел, Франкфурт и Берлин, където бе зададена една фатално погрешна монетарна система, така че разрешаването на гръцката криза трябва да дойде от същите тези места.
И така, да кажем няколко думи за гръцките провали: Гърция наистина е заразена от много корупция и неплащане на данъците, като гръцкото правителствво има навика да се простира извън възможностите си. Освен това, гръцката производителност е ниска - около 25% под средната европейска производителност.
От друга страна, много от нещата, които се говорят за Гърция не са истина. Гърците не са мързеливи, напротив, те работят по-дълго време от почти всеки в Европа, включително от германците. Нито пък Гърция има прахосническа социална система, както твърдят консерваторите; социалните разходи като процент от БВП е значително по-ниска в Гърция, отколкото в Швеция и Германия - страни, които добре са се справили с кризата.
И така, как Гърция попадна в това тежко положение? Причината е в еврото. Преди 15 години Гърция не беше рай, но тя не беше и в криза. Безработицата беше висока, но не катастрофална, и държавата плащаше повече или по-малко на световните пазари, изкарвайки достатъчно от експорт, туризъм, транспорт и други източници, за да плаща своя внос.
Тогава Гърция се присъедини към еврото и се случи нещо ужасно. Хората започнаха да вярват, че това е безопасно място за инвестиране. Капиталите от чужбина заляха Гърция, някои от тях, макар не всички, да финансират държавния дефицит; икономиката процъфтяваше, инфлацията растеше и Гърция ставаше все по-неконкурентоспособна. И тогава балонът се спука, при което фундаменталните слабости на цялата евросистема станаха очевидни. Така че, макар Гърция да има своите грехове, тя е в това тежко положение в резултат на решенията на европейските политици, повечето от богатите страни, които бяха убедени, че единната валута ще работи без единно правителство. И тези същите политици влошиха положението, като настояваха, че кризата се дължи в безотговорното поведение на част от южноевропейците, и че всичко ще се оправи, ако хората са готови да понесат още лишения.
И ето това ни води до вчерашните избори в Гърция, които завършиха без да решат нищо. Управляващата коалиция може да остане на власт, макар и това да не е сигурно, но гърците не могат да решат сами тази криза по никакъв начин.

Даже най-проевропейските политически партии – консерваторите от Нова демокрация, които станаха първи на изборите, заявяват, че по-малко сурово споразумение с инвеститорите е решаващо за страна, която има 22% безработица и увеличаваща се вероятност за социално вълнение.
Европейските министри обещаха да помогнат на Гърция да преобрази своята икономика и продължиха да твърдят, че продължителните фискални и структурни проблеми са най-добрия начин да се отговори на икономическите предизвикателства.
От Брюксел добавиха, че представители на гръцките кредитори ще дискутират извънредните заеми и промени щом бъде формирано гръцко правителство. Много от преговорите се очакват да бъдат в Германия – силен защитник на мерките за строги икономии. Германия и другите страни от еврозоната трябва да разгледат също така нуждите на Италия и Испания, които са под силен натиск.

Нова демокрация спечели около 30% от гласовете и ще има 128 места в 300-членния парламент. Конкурентната партия Сириза, която се издигна на вълната на протестите срещу строгите икономии и която иска да бъде преразгледано споразумението за заемите, с 27% от гласовете и 72 места в парламента е на второ място.
Смята се, че интензивният международен натиск и фактът, че Гърция остава без средства, вероятно ще помогнат да бъде формирана коалиция между Нова демокрация и ПАСОК. Социалистическата партия ПАСОК зае трето място с 12% от гласовете и 33 места в парламента.

В изказване след изборната победа ръководителят на Нова демокрация Антонис Самарас призова за формиране на правителство на националното единство, което да задържи Гърция в еврозоната и предоговори споразумението за заемите. Той добави, че Гърция ще сътрудничи с европейските си партньори, за да даде тласък на растежа и да овладее донякъде въпроса с голямата безработица.
Алексис Тсипрас, младият лидер на Сириза призна изборното си поражение и заяви, че партията му се бори, за да прекрати изнудването с меморандума за заемите. Той добави, че Сириза ще бъде главната опозиционна партия.
Всеки нов лидер ще бъде принуден да води борба с парализираната гръцка икономика, която продължава да зависи силно от парите от ЕЦБ.
В заключение, неделните избори в Гърция показаха, че мнозинството гърци все пак са за оставане в еврозоната, но едва ли са готови да приемат наложените им отвън мерки за строги икономии.




Гласувай:
4



1. boristodorov56 - Киселинчев, съветския съюз е не...
18.06.2012 12:17
Киселинчев,
съветския съюз е невинен!

Ограничен дърт пещерен комун. онанист - ченге!
цитирай
2. анонимен - Пък аз не харесвам папата
18.06.2012 14:59
boristodorov56 написа:
Киселинчев,
съветския съюз е невинен!
Ограничен дърт пещерен комун. онанист - ченге!


Но нито твоето, нито моето мнение са по темата.
цитирай
3. анонимен - 1. boristodorov56 - Киселинчев, съветския съюз е не... 18.06 12:17 Киселинчев, съветския съюз е невинен! Ограничен дърт пещерен комун. онанист - ченге!
22.06.2012 16:58
Киселинчев винаги е писал аргументирано и неутрално. В геополитиката няма място за пристрастия!
цитирай
4. анонимен - Кругман
09.07.2012 20:08
Па това си е превод на колонката на Кругман
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1157254
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031