Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2012 12:30 - Връща ли се Европа към 30-те години на ХХ век?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 2538 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 24.06.2012 23:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Европейската централна банка обяви, че основният лихвен процент за кредитите ще остане 1%. Това бе направено въпреки призивите за допълнителни мерки за икономическо стимулиране, за да се помогне на страните в дългова криза. Шефът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че ЕЦБ не може да замени политиката на националните правителства. Докато дълговата криза заплашва икономиката на Испания, може да се окаже, че ЕЦБ няма друг изход, освен да намалява лихвения процент, който достигна исторически минимум.
В арсенала на ЕЦБ има още един способ – това е намаляване на процента за рефинансиране на банките, който сега е 0,25%. ЕЦБ се сблъсква с дилемата: ако прави твърде много, натискът върху националните правителства ще отслабне, а ако не прави нужното, ще бъде трудно да се подържа доверието към националните банки.
Кризата от 30-те години на миналия век се случи поради комбинацията от няколко фактора: уязвими икономики, негъвкав курс на валутите, късогледи политици и общата неспособност да се предвиди развитието на събитията. Данните в ЕС показват, че еврозоната преживява спад, имаме банки на границата на банкрута, инфлацията намалява, което е противопоказано при създалите се обстоятелства. Изглежда, че решенията на ЕЦБ при създалите се обстоятелства са били погрешни.
Забелязва се нелогичен отказ на ЕЦБ да намаляма лихвения процент, въпреки растящата безработица, намаляването на инфлацията и проблемите на валутния съюз, който не може да оцелее при положение, че търсенето намалява.

Най-популярната теория е, че ЕЦБ иска да накара правителствата да разрберат, че няма да получат никаква помощ, ако не направят всичко необходимо. Ако става дума за намаляване на доходите в периферията на ЕС не е ясно, какви стимули ще бъдат необходими. Ако обаче става дума за финансовия съюз, или нещо подобно, това което се знае е, че финансовия съюз е заплашен от колапс, нещо което германците все още не могат да разберат.
Какво е необходимо? ЕЦБ трябва да признае погрешността на предишната си политика, най-вече относно лихвените проценти. Второ, очертава се т.нар. депресивна менталност, която се състои в това, че всички страдания на европейците служат на добрата цел и би било неправилно да се търсят дори малки облекчения на страданията. Но това би било безумие, ако се вземе под внимание това, което светът е научил за последните 80 години след голямата депресия на ХХ век.



Тагове:   ес,   Европа,   ЕЦБ,


Гласувай:
2



1. анонимен - Какво е ЕЦБ
24.06.2012 12:48
Съвсем добронамерено - да се напише поне в началото, че тази абревиатура означава Европейска централна банка или нещо друго, което аз не зная.
цитирай
2. анонимен - gyncBrara
25.10.2012 12:16
http://allbestedmeds.com/buy-avana-usa.html avana head to head. The most recent FDA help men achieve and sustain an erection. http://allbestedmeds.com/acheter-avana-france.html - avanafil Despite what the FDA for me since my infrequent side effects associated the way your body. <a href=http://allbestedmeds.com/buy-avana-usa.html>buy avanafil</a> For every man who to the beginning of dysfunction or impotence it.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165582
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930