Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2012 10:13 - Русия търси своето място в света
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1465 Коментари: 0 Гласове:
2



На 9 юли т.г. се състоя съвещание на посланиците и постоянните представители на Русия, където слово произнесе президентът Владимир Путин. Както и трябваше, Путин изложи контурите на руската външна политика. В руското министерство на външните работи смятат, че тази нова концепция е крайно необходима, защото светът влезе в област на бурни промени, които ще имат дълбок характер.
Протича трансформация на геополитическият ландшафт, съпроводена от нарастващата турболентност на глобално и регионално равнище. В тези условия Путин поставя задачата пред външнополитическото ведомство да подготви до края на тази година нова редакция на концепцията за външна политика на Русия. Какво има предвид в това отношение Путин? Външната политика на Русия е била, е, и ще бъде самостоятелна и независима. Путин посочи, че тя е последователна, запазвайки приемственост и отразява уникалната, формирана за един век, роля на Русия в международните дела и в развитието на цивилизацията. Според него, тя няма нищо общо с изолационизма и конфронтацията и предвижда интеграция на Русия в глобалните процеси.
Путин призова дипломатите активно да влияят на ситуацията по отношение на Русия. Трябва да се влияе на ситуацията там, където пряко се засягат руските интереси. Трябва да се действа изпреварващо и да има готовност към всеки вариант на развитие на обстановката, дори на най-неблагоприятното развитие.
Президентът Путин изрично се спря на Запада. Образът на Русия в чужбина е изопачен и не отразява реалната ситуация в страната. Затова дипломатите трябва да усвояват новите технологии в международните отношения. Традиционните методи на работа, подчерта Путин, са усвоени от руската дипломация достатъчно добре. Но по отношение на използването на новите технологии, например „меката сила”, има какво още да се направи. Трябва да се признае, че образът на Русия в чужбина не се формира от руските специалисти и дипломати, поради което често той е изопачен. Освен това, позицията на Русия в международните работи се осветлява някак едностранно.
Президентът на Русия фактичически обвини чуждестранните партьори, че те са склонни към едностранни действия и не се вслушват в гласа на Русия, както и на много други страни. В същото време Западът се опитва да въздейства на ситуацията в самата Русия.
Какво представлява „меката сила” - зададе въпросът Путин. Това не е руско, и още по-малко путинско изобретение. С такива методи доста отдавна действа на първо място американската дипломация и в известна степен европейската дипломация. Целта на „меката сила” е да се въздейства на пратньорите с икономически, информационни, финансови  и други средства и по възможност да се избягва пряката употреба на въоръжените сили.
Тук се срещаме  с известно противоречие. От казаното от Путин не е ясно към кого и как ще се използва „меката сила”. Ако това са САЩ и европейските страни, това е просто смешно, защото с такива възможности Русия не разполага. Нейната привлекателност се основава на продажбата на суровини и енергоресурси. Опитите да се използва заинтересоваността на европейските страни от износа на суровини и енергоресурси и определения шанатаж в тази посока, бяха посрещнати от достатъчно твърд отпор, в резултат на който, Москва трябваше да отстъпи, и да намали цената на природния газ за Италия, Германия и Турция. А още по-трудно е да се използва „меката сила” към САЩ. Според Путин никаква сила, нито мека, нито твърда няма да даде резултат спрямо Вашнигтон. Ясно е, че основната посока на меката сила ще бъдат близките съседи на Русия и на първо място Украйна.

Путин напомни за сложните взаимоотношения с Киев. Той изрази съжаление, че Украйна остава извън рамките на Евразийския икономически съюз. Путин подчерта, че според най-обективните оценки, присъединяването на Украйна към Евразийския съюз ще й даде допълнителна динамика и би било много положителна стъпка от икономическа и социална гледна точка.
В края на своята реч, Путин поднесе една изненада. Той каза, че е необходимо да се развива сътрудничество не само на държавно, но и на народно равнище. Путин обеща да върне облекчения ред за предоставяне на руско гражданство на тези, които са били граждани на СССР, или са преки потомци на тези родени в СССР и Руската империя.
На пръв поглед, тази чисто техническа стъпка носи в себе си голям политически заряд. На първо място, за сметка на бившите съотечественици, руснаците се опитват да оправят сложната демографска ситуация в Русия, която тепърва ще се задълбочава. При това, предоставянето на руско гражданство няма да засяга държавите от Южен Кавказ и Централна Азия. С други думи, резервът на бившите руски гражадни ще се търси главно в Украйна и Беларус и от части в Молдова. На второ място, става дума за пряка експанзия на Русия върху пространството на ОНД, което ще бъде допълнителна примамка за бившите съотечественици. И дори, ако далеч не всички се озоват в Русия, с получаването на руско гражданство, те се превръщат в пета колона.
Закономерно възниква въпросът - има ли Русия ресурсите и потенциала, за да провежда самостоятелна и активна външна политика, чиято главна насоченост е противодействието на американската външна политика. От абстрактна гледна точка, такава характеристика на руската воншна политика е оправдана, но в практически план е трудно да се прецени какви резултати би постигнала Москва. Руската позиция спрямо сирийската криза, където Москва твърдо се противостави на подкрепяното от Вашингтон усилие да бъде отстранен сирийския президент Башар ал Асад говори, че такава политика дава определени резултати. Съвсем друг обаче е въпросът дали антиамериканската и антизападна ориентация на Русия би довела до желаните от Кремъл резултати.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161181
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031