Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2012 14:35 - САЩ и Русия отново не се разбраха за Сирия
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1498 Коментари: 0 Гласове:
1



В Съвета за сигурност на ООН Русия и Китай отново наложиха вето на проекторезолюцията за Сирия, предвиждаща налагането на санкции на Дамаск. При гласуването 11 страни подкрепиха подготвената от Запада проекторезолюция, която предвиждаше налагане на санкции на Сирия. ЮАР и Пакистан се въздържаха, а Русия и Китай гласуваха против. Постоянният представител на САЩ в ООН Сюзън Райс заяви, че отговорността за ескалацията на насилието в Сирия носи режимът на Асад и тези членове на СС на ООН, които го подържат. Сюзън Райс подчерта, че проекторезолюцията за Сирия, блокирана от Русия и Китай, не предвиждаше военна интервенция, така че СС на ООН провали своята работа във връзка със Сирия. Сюзън Райс добави, че ескалацията на насилието против собствения народ от режима на Асад предизвиква особена загриженост заради наличието на химическо оръжие в ръцете на режима на Дамаск. Представителите на Франция, Великобритания и Германия изразиха своето съжаление по повод ветото на Русия и заявиха, че Москва се опитва да спечели време за режима на Асад. Руският представител в ООН Виталий Чуркин отхвърли обвиненията на Запада във връзка с ветото и нарече проекторезолюцията „едностранна”. Чуркин добави, че Русия не внася своя проекторезолюция, за да не се задълбочи разделението в СС на ООН.
Сирийската тема е била обсъдена в телефонен разоговор на президента на САЩ Барак Обама с руския президент Владимир Путин. Лидерите на двете страни са отбелязали, че въпреки съществуващите между тях различия и двете страни имат обща цел – прекратяване на насилието в Сирия.

На следващия ден взрива в Дамаск, в който бяха убити министъра на отбраната на Сирия Дауд Раджа, както и неговия заместник Асеф Шаулкат, който е шурей на президента Асад. Отговорност за взрива поеха възстанниците, заявявайки, че той ознаменува началото на края на режима на Башар Асад.
За нов министър на отбраната бе назначен началника на генералния щаб Фахд Джасем Фридж. Военното ръководство на Сирия заяви, че ще продължи борбата с терористите. Сирийската държавна телевизия съобщи, че взривът е станал по време на съвещанието на високопоставени чиновници в сградата на Службата за национална сигурност.
По думите на американския министър на отбраната Леон Панета този инцидент показва, че кризата в Сирия много бързо излиза от контрол. На свой ред Белият дом заяви, че взрива в сградата на Службата за национална сигурност показва, че прездинтът Асад губи контрол, насилието се засилва, а международната общност трябва да се сплоти, за да подкрепи преходният политически процес.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1170011
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930