Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2012 16:32 - Има ли заплаха Сирия да използва химическо оръжие?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1802 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Разпадането на режима на Башар Асад в Сирия ще предизвика сериозни геополитически последствия. Едно потенциално последствие е възможността да бъде загубен контрола върху запасите от химическо оръжие. По този повод министърът на отбраната на САЩ Леон Панета заяви, че би било катастрофа, ако тези оръжия попаднат в ръцете на Хизбула или другите терористични и екстремистки групи в региона. Панета имаше предвид джихадистите, които заедно с други групировки се сражват срещу сирийския режим, както и войнстващите палестински групировки като Хамас и Фронта за освобождение на Палестина – главно командване. Опасенията са, че джихадистите ще се сдобият с химическо оръжие, за да го изиползват срещу Запада и Израел.

Използването на химически оръжия на бойното поле се ограничава от редица фактори. Първият от тези фактори е необходимата концентрация на химическото вещество, за да въздейства върху целта. За да се постигне висока концентрация обикновено химическото оръжие се използва като пасивна артилерийска бомбардировка. В допълнение е много трудно да се контролира химическия газ, който се създава в резултат на артилерийска бомбардировка. Имаше случаи по време на Първата световна война и ирано-иракската война, когато собствените войски бяха засегнати от химическото оръжие насочено срещу противника.

Смята се, че сирийският режим разполага с горчичен газ, както и табун, зарин и невропаралитичен газ.

Заради силно подобрената защита срещу употребата на химическо оръжие, за джихадистите ще бъде много трудно да прекарат химическо оръжие в САЩ или Европа, дори ако успеят да се сдобият с него. Това означава, че джихадистите ще се сблъскат не само с тактически проблем за ефективно използване на химическо оръжие за нападение, но също така с логистичен проблем за транспортирането му на Запад.

Друга опция за джихадистите при палестинските групировки е опитът да се прекара химическо оръжие в Израел. Трябва да се отбележи обаче, че засилените мерки за сигурност в Израел са създали силни пречки срещу прекарването на химическо оръжие в страната.

Употребата на химическо оръжие несъмнено ще предизвика ответна реакция от Израел, което се явява възпиращ фактор. Заплахата за масивна наказателна акция накара Сирия да не използва химическо оръжие срещу Израел, или да позволи на своите протежета да го използват.
В продължение на много месеци циркулират слухове в Близкия Изток, че либийските бунтовници са продали химически оръжия на Хизбула и  Хамас. Въпреки това, дори ако Хизбула се е снабдила с химически оръжия от Сирия или Либия, терористичната групировка би пострадала тежко, ако използва химическо оръжие слещу Запада или Израел. Счита се за малко вероятно Хизбула да използва химическо оръжие срещу Израел, тъй като съществува възпиращ фактор поради способността на Израел да нанесе удар на възмездие. Поради начина, по който химическите оръжия се разглеждат от демократичните страни, един израелски удар на възмездие ще бъде оправдан от гледна точка на наказанието на джихадистите.



Гласувай:
2



1. plamo - Номера с химическите оръжия не го ли ...
11.08.2012 16:05
Номера с химическите оръжия не го ли видяхме вече в Ирак?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1170118
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930