Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2012 14:49 - Да живее слабото евро!
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1312 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 14.08.2012 14:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За една година еврото загуби 15% от котировката си спрямо долара. Това може да се смята за единствения положителен момент на кризата. Сега за едно евро се дава $1,21. Ако еврото спадне с още 15%, между еврото и долара ще има паритет. Това отслабване на еврото е практически единствената възможност за реанимиране на еврозоната, която все повече потъва в рецесия. Прогнозата на МВФ предвижда 0,31% спад на БВП на еврозоната през тази година и само 0,7% прираст на БВП за 2013 година.
Спадане на котировката на еврото означава повишение на конкурентоспособността на износа извън еврозоната, но в същото време поскъпване на вноса на незаменими стоки, като енергоносителите, например. Като цяло, все пак резултатът ще бъде положителен, особено за такива проблемни страни като Испания. В резултат ще се подобри платежния баланс на Испания и ще се докаже, че държавата повече не се простира извън чергата си.
Щом като държавите в еврозоната не могат много да направят за подобрение на ситуацията, всички погледи са обърнати към Европейската централна банка. ЕЦБ намали своите лихви, но все още разполага с пространнство за маневри. По същество ЕЦБ трябва да предприеме стъпки за намаляване на лихвите в засегнатите от кризата страни. Президентът на ЕЦБ Марио Драги обяви за готовността на ЕЦБ да направи всичко необходимо за спасяване на еврото. Въпреки това, ако еврозоната иска да разшири подръжката си за икономическата активност и трудовата заетост, еврото е необходимо да продължи да губи позиции по отношение на долара. За съжаление това благотворно спадане на курса на еврото се натъква на две препятствия. Първото препятствие има вътрешен характер – това е консерватизма на германците. Германия винаги се е стремила към силна марка и към силно евро.  Директорът на ЕЦБ италианецът Марио Драги заема много по-гъвкава позиция. Другото препятствие идва от другата страна на Атлантика. Става дума за американската реакция на „силния долар” при „слабо евро”. През последните години изглеждаше, че Вашингтон се стреми към слаб долар за подръжка на американския износ. Американските власти официално твърдят обратното, но в действителност продължават курса си за задържане на долара на ниско равнище. Възможно ли е Вашингтон да измени своята позиция? В статията си във в. Файнейншъл Таймс американският икономист Мартин Фелдщайн привежда своите доводи при такава перспектива. По неговите думи, възстановяването на конкурентоспособността на европейския износ, ще се отрази отрицателно на амерканския износ, обаче последствията ще са незначителни, тъй като само 5% от външната търговия на САЩ се пада на еврозоната. Освен това, както отбелязва Фелдщайн, федералната резервна система не може и по-нататък да намалява своя лихвен процент, за да направи долара по-малко привлекателен. И в резултат на това да даде отговор на намаляване на лихвенииите проценти в Европа. Федералният резерв просто не може да постъпи така, даже и да иска. Освен това, напомня Фелдщайн, президентът Барак Обама и ръководителят на Федералния резерв Бен Бернанке нееднократно повтаряха, че американската икономика страда от кризата в Европа. По този начин отслабването на еврото няма да бъде безболезнено за САЩ, но ще бъде най-малкото зло. Всички тези съображения позволяват на европейските ръководители да се надяват на по-доброто. Намаляването на котировката на еврото спрямо долара – това е възможна и при това устойчива перспектива. С други думи „да живее слабото евро”!



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1164627
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930