Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2012 17:25 - Мит Ромни и външната политика на САЩ
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 2157 Коментари: 3 Гласове:
2



В годината на изборите за президент на САЩ, американските коментатори основателно си задават въпроса: каква би била външната политика на Вашингтон, ако кандидатът на Републиканската партия Мит Ромни бъде избран за президент. Някои специалисти се питат, дали Ромни не е неоконсерватор, който ще се опита да промени света с военна сила. Или Ромни ще бъде по-близко до традиционната линия на републиканците. Много консерватори са подозрителни спрямо Ромни, особено що се касае до външната политика. Имено по тази причина – смятайки, че той е заел в публичните си изяви позицията на десницата само от предизборни съображения.
Коментаторите естествено се насочват към това, кой ще бъде евентуално бъдещият външнополитически екип, ако Ромни успее да спечели изборите. Според една от версиите, за възможен ръководител на външнополитическото ведомство се спряга Боб Золик, което незабавно предизвиква контрареакцията на републиканската десница. Лансира се и версията за държавен секретар да бъде избран бившия представител на САЩ в ООН Джон Болтън.
Издателят на National interest Робърт Мъри твърди, че в лагера на републиканците има три крила: прагматиците на Джеймс Бейкър и Бренд Скаукрофт; националистите на Дик Чейни и неоконсерваторите на Пол Уолфовиц. Според Робърт Мъри, неоконсерваторите и националистите са се обединили в общ фронт или метафорично са за външна политика, която едновременно е милитаристична и „идеалистична”.
На обратното мнение са неоконсерваторите, които смятат, че Мит Ромни няма кохерентна външна политика, а главната му цел сега е да критикува Барак Обама по международните въпроси. В обкръжението на Обама смятат, че Мит Ромни не говори това, което мисли, и ще трябва да смени декларираната си позиция, например по политиката спрямо Китай, за който Ромни каза, че е валутен манипулатор.
Наред с това, Ромни изразява крайно войнствена позиция и спрямо Русия, като я представи за главен враг на Америка.
Някои републиканци от висшия ешалон твърдят, че каквито и дефекти да има Мит Ромни във външнополитическите си възгледи, на практика ако той бъде избран за президент на практика ще действа по съвсем различен начин. Според този кръг от републиканци, Джордж Буш се е променил, Обама се е променил, следователно и Ромни ще се промени. Това е есенцията на хипотетичния външнополитически реализъм, който е свързан със стратегията на САЩ на международното поле – образуван от кръга на съюзници, врагове, проблеми и средства за решаването им. В крайна сметка, смятат някои американски наблюдатели, външната политика на САЩ не се променя много преминавайки от една администрация на власт към друга.




Гласувай:
2



1. анонимен - MINIO
03.09.2012 11:37
A MIT ONOVO RAM OTG SA KOMCITA SL POJARNIKAR BASTATA NA MOITA TRSKARKJA CIKAKSKIA FAYAR ICETO SRTICHKATA OTIVAT DA KRADAT AMERIKA NACI CATNAGH STICSHKLKATA ,MITIO LENCETI I KOTKATA V KOMBINA V EDIN OBRAZ.CSI KRADAT KAT ZA TRIMA MAT OPIT OT OGRABVANETO NA BALGARIKATA A IBAN I STANCO TANCEVI VICETA LI SA I INACS IBO.
цитирай
2. анонимен - MINIO UISHIBA
03.09.2012 11:38
STIGA TRI VE KATIL MRAZICS KRITIKATA A KAMA ILI KUCEW BARSELONSKO NAM LI.
цитирай
3. asthfghl - ...
04.09.2012 11:48
> неоконсерваторите и националистите са се обединили в общ фронт

Но:

> На обратното мнение са неоконсерваторите

!?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1170076
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930