Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2012 10:48 - Различията между Обама и Ромни във външната политика
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1241 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 05.09.2012 11:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Изходът от президентските избори в САЩ ще реши няколко въпроса на американската външна политика. Става дума за това, какви ще бъдат руско-американските и китайско-американските отношения. Ще има ли ново споразумение между САЩ и Русия за значително съкращаване на стратегическите въоръжения? И още, ще избухне ли търговска война между САЩ и Китай? По-нататък - ще снабдят ли САЩ сирийските бунтовници с необходимото им оръжие? Ще продължат ли да се изтеглят от Афганистан американските части? Дали Вашингтон ще намали прага, при който следва американски удар срещу ядрените обекти на Иран? На тези въпроси няма да отговорят конгресите на републиканците и демократите, но от тях до голяма степен ще зависят международните отношения и световната политика.
Да започнем с Русия. Мит Ромни заяви ни повече, ни по-малко, че Русия е главният геополитически враг на САЩ. Той също така разкритикува Барак Обама за рестартирането на отношенията с Москва. На свой ред, Барак Обама по всяка вероятност би сключил с Владимир Путин ново споразумение за значително съкращаване на стратегическите ядрени въоръжения. В пряка връзка с това ново споразеумение Барак Обама ще търси компромис по плановете за противоракетна отбрана - ПРО. На свой ред, Ромни обеща да увеличи разходите за ПРО, които са „галеното дете” на републиканците. С други думи, има ясен избор: по-малко ядрени оръжия или повече ПРО.
На второ място идва Афганистан. И Обама и Ромни подкрепят плановете за изтегляне на американските бойни части от Афганистан до края на 2014 година. Но има разлика – докато Обама иска да нареди намаляване на американския контингент в Афганистан, то Ромни заявява, че ще следва съветите на генералите, които вероятно ще препоръчат контингента от 68 хиляди да бъде подържан до края на следващата година.
Относно Сирия, Обама неколкократно отхвърли предложенията САЩ да създадат безопасна зона за гражданското население или да снабдят бунтовниците с оръжия. Ромни обаче е за бързо въоръжаване от САЩ на сирийските бунтовници.

Колкото до тревожния въпрос за ядрената програма на Иран, Барак Обама заявява, че има политика за предотвратяване на иранската атомна бомба. Ромни пък заявява, че няма да толерира ирански ядрен капацитет. С други думи, и тук има разлики  - докато Обама вероятно ще удари иранските ярени обекти, само ако Иран действително се опита да създаде атомна бомба. Ромни пък, ще удари Иран, ако той се доближи достатъчно до създавенето на атомна бомба.
Трябва да се подчертае, че поради спецификата на американската президнтска кампания  и на интересите на американското  общество, тези въпроси не засягат така пряко американските избиратели, както например здравното осигуряване, но затова пък всички те са от най-голяма важност за световната политика и международните отношения.




Гласувай:
3




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160854
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031