Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2012 15:08 - Новата стратегия на Башар Асад
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1770 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Прогнозите за по-бързо сваляне на Башар ал Асад в Сирия се оказаха неверни. Изглежда, че руското разузнаване и руският анализаторски щаб са имали по-вярна оценка за положението на крайно изстрадалата арабска страна. С което до голяма степен се обяснява и упоритата руска опозиция, която не допусна бърза смяна на режима. Нещо повече, вероятно на базата на преценките за евентуално развитие на събитията и очертаващата се патова ситуация, Москва е решила, че има достатъчно време за бъдещи преговори за изгодно за Русия политическо уреждане в Сирия.
По приинцип Сирия е хетерогенна страна. В нея живеят, наред със сунитите, и други религиозно-етнически малцинства. На първо място, това са алауитите, към които принадлежи не само Башар ал Асад, но и по-голямата част от управляващия елит, както и  офицерския състав на армията. А тази армия, въоръжена със съвременно руско оръжие, се оказа достатъчно силна, за да парира съпротивата на бунтовниците. Разбира се,  това става с цената на десетки хиляди убити. И над 100 хиляди емигрирали за да се спасят в съседните Турция, Ливан, Йордания и Ирак.
На този етап Башар ал Асад преминава към нова стратегия. А именно да разедини страната, образувайки възможно най-голям брой малцинствени райони, като се залага на техния панически страх от доминацията и реванша на сунитското мнозинство. По този начин Сирия би се превърнала в един вид мозайка на религиозно-етнически принцип.
Преди всичко, благодарение на политиката на Башар ал Асад се създадоха алауитски милиции, които вероятно са подържани и от Иран. Режимът в Дамаск привлича и по възможност голям брой алауити, живеещи в съседна Турция.
Наред с това, Башар ал Асад се стреми да намеси в играта и кюрдите, живеещи в северната част на Сирия.
Макар и засега  всичко, свързано със сирийските кюрди да е неясно, режимът в Дамаск извършва рейдове в кюрдските райони, за да привлече на военна служба максимален брой кюрдски военнослужещи. Има сведения, че сирийският клон на Кюрдската работническа партия пречи на сирийските кюрди да емигрират в Турция и ги насочва към военна служба в сирийската редовна армия.
Режимът в Дамаск донякъде е разочарован от неентусиазираната подкрепа на християните и друзите в Сирия. Затова Асад от сега полага усилия да създаде една коалиция на малцинствата, която да застане в негова подкрепа. Вече има сведения за това, че режимът въоръжава младите мъже от християнското и дръзкото малцинство, които по причини казани по-горе, са склонни да застанат зад силите и управлението на Башар ал Асад.

В играта са включени и арменските християни. Това се вижда не само от събитията в Дамаск, но и в Алепоо и Латакия, където местните малцинствени групи създадоха контролни пунктове за да не позволят свобода на действие на сунитските бунтовници.
Много интересна е колебливата роля на друзите, които на отделни места в Сирия започват да подържат с военна сила режима. Това накара ръководителя на друзите в съседен Ливан – Джумблад да призове своите подръжници отвъд сирийската граница да не се въвличат в гражданската война на страната на режима в Дамаск.

От друга страна, на този етап малките формирования на християните и друзите не са в състояние да променят в полза на режима на Асад съотношението на силите на терена.
Погледнато реалистично, Башар ал Асад може да разчита на задържането под негов контрол на Дамаск и Алепо, както и на планинската крайбрежна ивица, колкото е възможно по-дълго. По този начин сирийският диктатор би предизвикал патова ситуация на бойното поле. Така че да се стигне чрез преговори до някакво политическо решение, в което Башар ал Асад да играе централна роля. При такова развитие, за външните посредници в Сирия, най-вече за Арабската лига, остава една възможност – в рамките на политически диалог да узаконят „кантонизирането” на Сирия.



Тагове:   Русия,   Турция,   стратегия,   Сирия,   Асад,


Гласувай:
6



1. x2012x - Няма да бъде така
12.09.2012 15:30
Запада ще свали Башар Асад с военна сила...Твърде възможно е да изпратят командоси да убият Асад и по този начин да създадат условия за преход към ислямиско управление . При падане на Асад и верните му сили алауитите , християните и други малцинства ще бъдат избити от ислямистите. Ще бъдат унищожени и ценни паметници на културата . Да не забравяме ,че там са първите християнски общности и църквите ще бъдат унищожени и разграбени... Запада иска Сирия за да може да удари Иран през неината територия ...Очаква се Голяма война . Всъщност началото на войната е отдавна дадено ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165585
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930