Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2012 08:25 - Гафът на Мит Ромни показа истинското му ниво
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 3363 Коментари: 1 Гласове:
1



„Мит Ромни е сто процентово негоден за президент на САЩ” –писа британският ежедневник Гардиън. Поводът за тази оценка далеч не са само гафовете на републиканския кандидат за президент около събитията в Либия преди повече от седмица, когато в Бенгази бяха убити четирима американски дипломати, включително посланника Крис Стивънс. Сега става дума за нещо значително по-съществено.

Преди време на събиране в Бока Ротън – САЩ, на което се даваха средства от много богати бизнесмени за кампанията на Мит Ромни, той е заявил, че не го интересуват гласовете на 47% от американците, които не си плащат данъците. Тези 47% в общия случай са работници и служители, които усърдно са се трудили и съответно са си плащали подоходния данък, но сега по едни или други причини са изпаднали под чертата на минималното данъчно облагане. Това изявление на Мит Ромни стана известно не само на цяла Америка, но и по целия свят.
Не е тайна, че горният ешалон на Републиканската партия уважава истински само тези, които имат свой бизнес, при това значителен. Иде реч за т.нар. създатели на работни места, т.е. за бизнесмени наемащи работници и за инвеститори. С други думи, почти половината американци не са грижа за републиканския кандидат за президент.

Известно е, че Роналд Рейгън, който бе успешен президент от Републиканската партия, често правеше лъжливи изявления, но се стараеше да не засегне избирателната база на републиканците – т.нар. Велика стара партия. На празника на работниците – деня та Труда, Ерик Кантър, лидер на републиканското мнозинство в Камарата на представителите, написа в Туитър: „Днес ние отбелязваме празника на тези, които са поели риска, работили са здраво, изградили са собствен бизнес и са извоювали своя успех”. Просто да се чудиш и маеш, как на разника на работниците републиканската върхушка намира за нужно да поздрави не трудещите се, а техните босове. Дали обаче това е случайно?

На Конгреса на Републиканската партия, в своята реч за приемане на номинацията Мит Ромни нито веднъж не спомена думата работници. Все едно, че не съществува най-голямата трудова група в американското общество. А когато се спря на възможностите, които Америка предлага на имигрантите,  той обяви, че емигрантите са дошли в САЩ за да съдадат свой собствен бизнес! Питаме се, а къде остават мнозинството имигранти, които са дошли в Америка със скромната цел за приличен живот. Интересно, как ли би изглеждала една страна, в която всички са бизнесмени и няма никакви работници.
Предизборната кампания в САЩ вече е навлязла в най-решаващата си фаза. Сега започват и телевизионните дебати между Барак Обама и Мит Ромни, които ще имат значение за изхода на  президенските избори. Статистиката обаче показва, че телевизионните дебати не могат да променят позоцията на повечето избиратели, които вече са решили за кого да гласуват. Последният голям гаф на Ромни може и да се окаже решителен за изхода от изборите на 6 ноември.

Но откъде идва това бизнесменско високомерие на мит Ромни? Мисля, че зад него стоят три основни причини: той получава огромни дарения за изборната си кампания от едни или други богати бизнесмени; освен това, Ромни общува именно с бизнесмените, а не с хората на наемния труд; той изразява една версия, залегнала отдавна в основите на американската мечта, че всеки може да успее и да стане богат. Но това е една отречена от реалната действителност презумпция.

Повече от очевидно е, и то не само в САЩ, но и по целия свят, че бизнесмените работят здраво за да успее бизнеса им, но работниците са тези, които произвеждат матералните блага. И численото съотношение между тях е поне сто към едно, в полза на трудещите се.

С други думи, казаното от Мит Ромни в Бота Рокън, съвсем не е тривиален гаф, а прозорец, през който се вижда истинското ниво на политиците в Републиканската партия и на нейния кандидат за президент.




Гласувай:
1



1. vmir - Типично обяснение без познаване на щатската действителност.
24.09.2012 09:34
В САЩ понятието "работник" не е класово, защото няма пречка пред никого да започне свой бизнес, и тази възможност се използва почти от всеки, а докато е наемен работник, всеки си преценява или подготвя възможностите да започне да се самонаема чрез свой бизнес. Изключение правят наркомани, престъпници, природни аутсайдери и мърморковци, предпочитащи социалните помощи пред възможностите за личен просперитет. Леснотата за започване на собствен бизнес е ограничена главно от личния кредитен рейтинг, който рязко пада при фалити, но има нелоши възможности да бъде подобрен чрез наемен труд, защото фалитите там са максимално улеснени до стелен, че немалко хора ги планират като начин за придобиване на чужди средства без да бъдат връщани, а реалната санкция е единствено ниския кредитен рейтинг, която пък им налага нуждата да работят като наемни работници, докото се научат да уважават чуждите пари и да си връщат вересиите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160777
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031