Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2012 17:51 - Обама с втори мандат в Белия дом
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1812 Коментари: 0 Гласове:
2



След изключително тежка изборна битка Барак Обама бе преизбран за втори мандат в Белия дом. Кандидатът на демократическата партия спечели, както националния вот, така и електоралната комисия. Тук трябва да подчертая, че според американските закони за победата са решаващи гласовете в т. нар. електорална колегия, където всеки щат има толкова електорални гласове, колкото са членовете му в Камарата на представителите.
Борбата се водеше главно и предимно около състоянието и перспекивите на икономиката. За 51-годишния президент спечелването на втори мандат се оказа по-трудно, дори от историческия пробив преди 4 години, когато Барак Обама стана първият афроамериканец, президент на САЩ, както и разчупването на традицията на републиканците да контролират всички власти в Америка – президентска, законодателна и съдебна власт.

Изключително оспорвана бе битката в колебаещите се щати Охайо, Вирджиния, Уискънсин и Флорида, като за решаващо се считаше гласуването в щата Охайо. Макар и с неголямо мнозинство, Обама спечели тези ключови щати, и в резултат набра 303 електорални гласа за електоралната колегия, при необходим минимум за избирането му от 270 гласа.
Сега пред президенската двойка Барак Обама и вицепрезидента Джо Байдън стои много трудна задача – да се изправи здраво на крака икономиката, при положение, че дотук американското стопанство се възстановяваше бавно, с темпове около 2%, а безработицата е близо 8%. Към това трябва да се добави астрономическия държавен дълг от 16,6 трилиона долара. Постепенното преодоляване на този дълг, който заплашва с катастрофа, зависи най-вече от това, дали американската икономика ще започне да нараства с темпове от 4-5% годишно.

Трябва да се подчертае, че за огромния брой безработни намирането на подходяща работа е въпрос на оцеляване. Именно затова съперникът на Обама – Мит Ромни бе насочил атаките си именно в това болно за САЩ място. Наистина, безработицата в САЩ изглежда умерен, в сравнение с ЕС, където тя е средно над 11%, а в Гърция, Испания и Италия е над 25%.

В битката за президентското кресло съперниците на Обама и Байдън обещаваха  почти невъзможното  - да намалят данъците и същевременно да намаляват бюджетния дефицит и най-вече държавния дълг. Тази атака очевидно не можа да им помогне в надпреварата за Белия дом.
Традиционно републиканците атакуват демократите по време на избори с обвинения, че последните водят отстъпчива и слаба външна политика. Това важи особено за Близкия Изток, както и спрямо политиката към Русия и Китай. Но този път внушението на републиканците, които са за увеличаване на бюджета за отбрана, бяха насочени преди всичко към вътрешната политика. И то най-вече към икономиката и безработицата. Очевидно обаче коалицията на Обама, включваща мнозинството жени /Ромни предлагаше да се забранят абортите/, младите колежани, афроамериканците, испатоговорящите и американците от азиатски произход, се оказа достатъчно силна, за да запази Обама на президентския пост.

За външния свят победата на Обама бе добре дошла. Неотдавнашното проучване в огромен брой страни, направено от ВВС показа, че мнозинството чужди граждани предпочитат умерената и съгласувана с останалите държави от Запада, външна политика на Обама. Дори консервативният, но определено сериозен и меродавен британски седмичник Икономист изрази на страниците си предпочитанията си за Барак Обома. Освен това, днешният свят е толкова напрегнат и изпълнен с противоречия, че едва ли е подходящо САЩ да заемат войнствена и непремерена политика в международните отношения.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160890
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031