Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2012 15:27 - Сблъсъкът между Израел и Палестина
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1190 Коментари: 1 Гласове:
0



Сблъсъкът между Хамас и Израел засега приключи с прекратяване на огъня. Това, с което палестинската групировка Хамас разполага, за да нанася удари по Израел в коридора Тел Авив – Йерусалим, са ракетите с вероятен ирански произход Fajr-5. На свой ред, Израел удари с авиация по много от обектите на Хамас в ивицата Газа. Но за съжаление единственият реалистичен начин Израел да се отърве от тези ракетни провокации на Хамас, е да навлезе с въоръжена сила в ивицата Газа, да я претърси досконално и да разруши палестинските ракети.
Проблемът обаче е в това, че израелска атака със сухопътни сили в ивицата Газа е нежелан от Тел Авив вариант. Защото такава атака ще бъде съпроводена с доста жертви в жива сила от израелска страна. Именно затова Израел се въздържа от сухопътна операция.
Но да погледнем на конфликта в по-широк план. Съотношението на силите в Новия Близък Изток е силно в полза на Израел. Той разполага с отлично подготвена армия – офицери и войници, снабдени със всичко най-ново, което оръжейната индустрия предлага.
На свой ред, палестинците са добри терористи, но лоши войници, чието въоръжение и тактическо командване изостава с десетилетия от израелската армия. Освен това, Израел изразходва за нуждите на отбраната си 10 милиарда долара, което превишава сумарните разходи на всички негови арабски съседи.
Но проблемът далеч не е само в разходите за отбрана. Израел разполага с високо качество и ефективност на въоръженията си, както и има огромно предимство в боеспособността на личния си състав. Отдавна се разсея митът, че евреите не ставали за войници и офицери. Напротив, като сравнение на единица от въоръжените сили, израелската армия превъзхожда дори американската. Високият боен дух и отличното командване  - от генщаба до ротния командир, са изключително силните страни на израелските въоръжени сили, като започнем от несравнимата им авиация и свършим с отлично обучения и с висок дух редови пехотинец.
В Новия Близък Изток съществуват много военно-стратегически асиметрии, като почти всички те са в полза на Израел. Наистина, арабският свят има огромно население, десетки пъти превъзхождащо по жива сила Израел. Ето обаче още един важен факт – Израел е единствената държава в Близкия Изток, притежаваща съвременно ядрено оръжие. Тел Авив не е декларирал това оръжие, но по оценките и анализите на американските и други западни разузнавания и анализаторски щабове, Израел разполага с от 100 до 500 ядрени заряда. Огромното превъзходство на израелската авиация е сигурно средство, в случай на неотложна необходимост да удари арабските си противници и с ядрено оръжие.
Но да се върнем към сегашното развитие на положението в Близкия Изток. След прекратяването на огъня, се търси външен посредник, който да проведе преговори между Израел и Хамас, за да се затвърди прекратяването на огъня и да се постигне истинско примирие.

За мирни преговори между Израел и палестинците сега и дума не може да става. Първо, палестинците не искат да признаяят правото на израелската държава да съжествува и то при сигурни граници. От своя страна, Тел Авив и Йерусалим трябва реципрочно да признаят правото на палестинците на собствена държава. Но, първо палестинците не са готови да признаят Израел. Второ, палестинската диаспора иска да се върне в родните си места, които сега съставляват голяма част от територията на съвременен Израел. Трето, различията в позициите на Израел и палестинците са толкова големи, че никоя държава не се наема да посредничи между тях за постигане на траен компромис – съвместното съществуване на израелска и палестинска държава една до друга.
В арабския свят настъпиха големи промени. В Египет – водещата арабска държава диктаторът Мубарак бе свален от власт. На негово място обаче дойде Мохамед Морси, който представлява арабските ислямисти. В Сирия пък се води безконечна гражданска война, която ангажира изцяло сирийската армия – най-силната арабска военна сила. Ливан, както винаги е парализиран,  поради сложната си конфесионална структура.
Изглежда, че при това положение справедлив и траен мир в Новия Близък Изток е невзъмжно да бъде постигнат поне в обозримото бъдеще. Израел е добре защитен срещу потенциални терористични атаки, но му се налага да живее и работи на военна нога. Палестинците пък си остават без държава, като от време навреме изстрелват ракети срещу Израел. Засега, а може би и въобще, мирно решение в Новия Близък Изток изглежда непостижимо.




Гласувай:
0



1. samvoin - Кого "кръщавате" още, ...
26.11.2012 15:46
Кого "кръщавате" още, че имало някакви удари на Хамас, преди планомерното ново изтребление на цивилни, от страна на Израел?
Егати ударите - три израелски жертви, от които един войник, никакви материални щети, а от палестинците над 160 убити - предимно цивилни и 1200 ранени - изцяло цивилни.
За материални щети, да не говорим.
Ама то според вас, палестинците сами се самоубиват и подлагат, а?
А евреите - "горките", били душени в невидими "газови камери" за всички по света през ВСВ, точно толкова невидими, колкото и хамасовите "ракети" сега...;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1166652
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930