Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2012 18:32 - Германия заплашена от нова рецесия
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 832 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Икономическото положение в ЕС остава затегнато, тежко и с неясни перспективи, поне що се отнася до обозримото бъдеще. Германия – най-голямата и мощна икономика в Европа, според социологическите проучвания, е изправена пред нова рецесия. Според проучванията на Блумберг Глобъл Пол, 53% от инвеститорите, анализаторите и търговците смятат, че германската икономика отново ще изпадне в рецесия, за пръв път от последните три години.
Рецесията в Германия, ако очакванията от допитванията на Блумберг се потвърдят, ще лиши ЕС от позицията на уникален икономически мотор – германския и ще постави под въпрос намеренията на канцлера Ангела Меркел за трети канцлерски мандат. В допълнение, според същото проучване, 64% очакват задълбочаване на европейската дългова криза, въпреки известното напоследък успокояване на финансовите пазари.
В същото време, Германия ще трябва отново да разтвори кесията си, този път заради очакваното искане за помощ от страна на боксуващата икономика на Испания.

Европейските правителства се надяват, че Гърция най-после ще стъпи на крака, след като от тройката /ЕС, ЕЦБ и МВФ/ бяха намалени лихвите по гръцкия дълг и на Атина бе дадено разсрочване по изплащане на дълга.
Проучването на Блумберг дава и някои основни положителни прогнози. Така например, инвеститорите смятат, че европейските държави са способни да продължат да изплащат дълговете си. И дакато 73% са на мнение, че Гърция ще изпадне в дефолт, това очакване е с най-нисък процент от края на 2010година. Наред с това, 62% смятат, че Испания няма да банкрутира, а 81% са убедени, че Италия ще бъде платежоспособна.
Но да се насочим отново към Германия. През третото тримесечие на тази година германскаата икономика е нарастнала с 0,2%, докато икономиката на еврозоната се е свила с 0,1%. Наблюдава се намаляване на поръчките за германската индустрия, производство и експорт, които са спаднали с повече отколкото се е предвиждало през септември т.г. Като пример се посочва Сименс – най-голямата машиностроителна компания в Европа, като емблематичния германски концерн е публикувал план за икономии в размер на 6 милиарда евро, с цел да се възстанови неговата печалба.

Все пак, германската рецесия може и да не се случи, смятат 44% от респондентите на Блумберг. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прави прогноза, че през идната година германската икономика ще нарастне с 0,6%, а безработицата ще остане на най-ниското ниво през последните 20 години. В същото време ще се повиши доверието в бизнеса.
Политиката на Ангела Меркел, която е канцлер от 2005 година, се преценява оптимистично от 60% от запитаните. За разлика от Германия, политиката на френския президент Франсоа Оланд, се преценява песимистично в допитването на Блумберг, и то от 80% от запитаните инвеститори, анализатори и търговци.
Казано накратко, икономическата ситуация в Германия и в ЕС остава нестабилна, а излизането от 5-годишната криза е под въпрос. Основната причина за това е, че сегашната глобална криза има дълбоки корени и много лица, докато лидерите на ЕС се оказват неспособни на радикални решения за формирането на политически и фискален съюз.



Тагове:   германия,   Меркел,   рецесия,   Гърция,   ЕС,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161280
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031