Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2012 14:54 - Великобритания на път да напусне ЕС
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1854 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ще напусне ли Великобритания ЕС – това е въпросът, който е в центъра на вниманието както на острова, така и на Европейския континент. Лондон се присъедини към ЕС преди 40 години, но остана най-проблемният и капризен член на европейското обединение. Сега, по време на глобалната икономическа криза, въпросът за евентуалното напускане на Обединенното кралство от ЕС, остро излезе на дневен ред. Допитванията до общественото мнение във Великобритания показават, че мнозинството британци са за излизане от Евросъюза. Това важи и за привържениците на двете главни партии на острова – консерватори и лейбъристи. На всичко отгоре се появи и се намеси в централното политическо пространство трета партия – Партията на независимостта на Великобритания, чието название еднозначно говори за излизане на страната от ЕС.
Великобритания не е член на еврозоната и затова нейното евентуално излизане няма да бъде политико-икономическа трагедия за обединението. Въпросът се свежда до провеждането на референдум във Великобритания с простия въпрос – „да” или „не” на ЕС.

На членовете на ЕС им дойде до гуша от постоянното хленчене на британците, че загубили свободата на действие. Въпреки, че ЕС е устроен на принципа на свободната търговия по англосаксонски. Притискат ги многобройните директиви и разпоредби на Брюксел – особено в областта на финансите и пазара на труда. Правителството на консерваторите на Камерън би искало Великобритания да не напуска ЕС, но да отвоюва обратно голяма част от пълномощията на Брюксел към Лондон. Това обаче е абсурд. Не може една жена да е полубременна – или е бременна, или не. Британците се блазнят от статута на Норвегия и Швейцария, които имат изгодни споразумения с ЕС, без да са негови членове. Но първо, това са най-богатите държави в Европа  и е разбираемо, че не търсят повече от полуасоциирано членство в ЕС. Второ, всички са убедени, че капризите на Лондон целят да му извоюват някакъв привилегирован статут в ЕС, както и да шантажира ЕС със заплахата от развод.
Но да допуснем, че Великобритания чрез раферендум реши да напусне ЕС. Какво ще спечели и какво ще загуби островът от такава стъпка? Ще спечели, че няма да плаща вноската си за членството от 8 милиарда паунда и ще излезе от общата селскостопанска политика, благодарение на което цените на селскостопанските продукти ще спаднат може би значително.  Но какво ще загуби Лондон от развода? Първо, ще му бъдат наложени вносни мита, а повече от половината от търговията на острова е с ЕС. Второ, Великобритания ще се усамоти извън европейските интеграционни процеси, поради което ще загуби не малка част от влиянието си в международен план. Трето, Великобритания играе до някъде ролята на „троянски кон” на САЩ в Европа. С напускането си на ЕС тази немаловажна роля ще отпадне. Четвърто, чисто икономически, Великобритания ще загуби свободния достъп до най-обширния в света европейски пазар, в резултат на което много базирани на острова чуждестранни фирми, особено в автомобилостроенето, ще избягат на континента.
Дали Лондон ще остане финансовият център на Европа и света, е трудно де се предскаже, но със сигурност ще се превърне в механизъм главно за финансови транзакции. С други думи, пораженията от развода ще бъдат много големи за Великобритания. Ако нейното излизане от ЕС съвпадне с искането на Шотландия да се отдели от Обединеното кралство, но да остане в ЕС, положението на Лондон ще стане твърде критично.
За ЕС също ще има загуби от напускането на Великобритания. Те няма да бъдат толкова икономически, колкото политически. Защото безспорно Лондон играе някаква роля на коректив в европейското обединение. Така или иначе, излизането на Великобритания от ЕС ще зарадва Франция и няма да огорчи кой знае колко Германия. ЕС ще получи нов шанс за задълбочаване на цялостната си интеграция.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1157256
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031