Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2012 10:33 - Втората поправка: право на защита или свобода да убиваш?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1920 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.12.2012 16:34


Това бе потресаваща трагедия. 20 годишен младеж първо уби разведената си майка, след това грабна нейния арсенал от огнестрелни оръжия, нахлу в началното училище в Нютаун – щат Кънектикът, и хладнокръвно застреля 20 деца на възраст между 6 и 7 години, както и шестима от педагогическия персонал. Президентът Обама, Америка и целият свят бяха потресени и бе заявено, че трябва да се направи нещо, за да се спре тази епидемия от масови убийства.
И всичко това, благодарение на една единствена причина – Втората поправка в американската Коституция с давност от 221 години. В тази поправка е казано, цитирам дословно: „добре регулирана милиция, необходима да осигури свободата на държавата, при което правото на гражданите да притежават и носят огнестрелно оръжие, няма да бъде ограничавано”. Това просто изречение се превърна в основата на идеологията, споделяна от милиони американци за едно почти всесилно лоби, подържащо правото на американците да притежават и носят огнестрелно оръжие. И това изкривено право става причина за поредица масови убийства в американските училища.
Съгласно превратно изтълкуваната поправка в Конституцията, правото на американските граждани да притежават и носят огнестрелно оръжие е неотменно право. Историците смятат, че тази поправка на Конституцията е била внесена като потенциално действие на опасността от установяване в Америка на тирания.
Но какво общо има 20-годишният Адам Ланза, въоръжен с полуавтоматична пушка Бушмастър и голям калибър пистолет Глог, с „добре регулираната милиция със свободната държава, с противодействието на имагинерната тирания” и т.н.

Масовите убийства в училищата в Америка през последните 2-3 години зачестиха. Какво могат да направят президентът Обама и Конгресът на САЩ?
Проблемът е в това, че културата на огнестрелните оръжия е дълбоко залегнала в живота на десетки милиони американци от редица поколения. Тук трябва да кажем, че Америка не може току така да възприеме нормите на Европа относно огнестрелните оръжия. Във Великобритания и в Япония притежанието на огнестрелни оръжия е забранено! Във Франция, Швейцария и Швеция притежанието на огнестрелни оръжия е резрешено, но при строги правила, поради което там практически няма масови убийства на деца и ученици.
Когато малолетни са масово разстрелвани, това е моментът на голямата равносметка. Какво могат да направят американският президент  и Конгресът, за да се пресече тази епидемия от масови убийства и то на деца? Могат да се затегнат законите, да се направи труден достъпът до огнестрелни оръжия чрез щателни проверки; да се установи дълъг срок за придобиване на огнестрелното оръжие; да се въведат един вид рефери, които да преценяват на кого може и на кого не може да се продаде огнестрелно оръжие.
Но и това са донякъде палиативни мерки. Нека се насочим към масовото убийство на малки деца в училището в Нютаун. Как човек с тежки психични отклонения може да гледа в ужасените очи на 6-7-годишното дете, насочения срещу него пистолет или револвер? Дори нацистите, известни с човеконенавистните си практики, са наемали килъри в окупираните от германците страни, за да избиват масово еврейските деца. После са измислили газовите камери и „проблемът е бил решен”.
Нека повторя, Втората поправка към Конституцията не е озаконено разрешение да се убива. Тук си е казало думата недоверието на американците преди два века в държавата, като закрилник на живота на деца и възрастни. Сега се плаща скъпата цена за това дълбоко погрешно предубеждение.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165545
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930