Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2012 17:18 - Как стратегическата сдържаност предотврати ядрена война?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 2172 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Американските президенти от недалечното минало имат своя принос за успешната външна политика на САЩ. Президентът Рузвелт изведе САЩ до колективната победа на съюзниците във Втората световна война. Неговият наследник президентът Труман създаде плана Маршал за възобновяване на Европа и сключи Северно атлантическия договор – НАТО, като формация срещу разрастващата се мощ на СССР. Той въвлече САЩ и в Корейската война, която завърши с патова ситуация.
След него дойде Айзенхауер – американският герой от Втората световна война. Президентът Айк бе изпълнен с непоклатима решимост да не допусне Трета световна война и да спре резрастващата експанзия на СССР. Айк приложи стратегическата сдържаност, като основа на своята политика.
СССР бе основният враг в започналата Студена война, която благодарение на твърдия, но сдържан подход на Айк не се превърна в Трета световна война.

Айзенхауер не подкрепи инвазията на Англия, Франция и Израел през 1956 г., започнала заради затварянето на Суецкия канал. Тогава Никита Хрушчов заплаши Лондон и Париж с оръжие, което те не притежават.
Москва не започна война със Запада, заради кризата около Берлин, а през 1962г. бе принудена под американски натиск да изтегли съветските ракети от Куба, намиращи се само на 90 километра от Флорида. Тогавашната Карибска криза изправи света на ръба на термоядрената катастрофа. Но след като Хрушчов изтегли ракетите си от Куба, САЩ на свой ред премахнаха своите ракети Тор и Юпитер от Италия и Турция.
Президентът Барак Обама дойде на власт в период на остро усложнение на международната обстановка. Ако трябва да оприличим политиката на Обама на някой от неговите предшественици, това е Айзенхауер с доктрината за стратегическата сдържаност. Барак Обама извлече САЩ от блатото на Ирак и се опита да направи същото в Афганистан. Той превърна войната срещу талибаните в борба срещу тероризма.
В конфликта в Либия през 2011г. Обама действаше от задна позиция и не позволи на американската военна машина пряко да се намеси в либийските събития. Колкото до гражданската война в Сирия, Обама се опази от въвличането в сирийската гражданска война. С други думи, той отново заложи на стратегическата сдържаност, защото зад режима в Дамаск стоеше Русия. И това не бе никак лесно, защото САЩ, при Джордж Буш, се бяха превърнали в нещо като паник бутон, когато при всяка напрегната ситуация от различни краища на света идват тревожни призиви за американска намеса.
В сърцевината на политиката на стратегическа сдържаност при Обама лежат няколко фактора. Първо, разбирането, че американската военна намеса в горещите точки на света няма да донесе по всяка вероятност либерално-демократичен ред в тези региони. Второ, стратегическата сдържаност избягваше изострянето на отношенията на САЩ с техните съюзници от НАТО. Трето, префокусирането на американската политика към региона на Тихия океан се прави много предпазливо, за да не предизвика конфликт с Китай. Барак Обама измести ударението на политиката си към Източна Азия и Тихия океан, като превеция срещу експанзията на Китай и евентуалния му сблъсък с Япония. С други думи, Обама не се подаде на предизвикателствата на света и се стараеше да използва разумно американската военна мощ. Именно това е политиката на стратегическа сдържаност, която избягва острите конфликти, но запазва ролята на САЩ на глобална суперсила.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1157274
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031