Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2013 10:36 - Скандинавският модел на капитализъм
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 2367 Коментари: 0 Гласове:
1



Малките страни често стават модел и образец за големите индустриални държави. От доста време Сингапур оглавява международните класации за конкурентноспособност и оптимално функциониране на бизнеса. Според пазарно ориентираният британски седмичник Икономист сега е ред на скандинавските страни да послужат за модел. Това са Дания, Швеция, Норвегия и Финландия. Тези държави са в челото на класациите по почти всички показатели: икономическа конкурентоспособност, социално здравеопазване и лично щастие. Викингите избегнаха, както икономическата склероза на Южна Европа, така и драстичното неравенство на Америка. Някои икономисти, обсъждайки спешната модернизация, посочват за пример Дания.
Донякъде скандинавският успех се дължи на късмет с времето – скандинавските държави успяха да се справят с дълговете си още през 90-те години, т.е. преди глобалната криза. Но по-важното е, че скандинавските държави успяха много по-ефикасно да реформират оптимално обществения сектор. Това, което става в Скандинавия би шокирало, както френската левица, която мечтае за социалистическа държава, така и американските консерватори, които се опасяват от т.нар. социализъм на Барак Обама.
През 70-те и  и 80-те години скандинавските страни бяха в плен на доктрината – данъци и харчене на обществено равнище. Но този модел се оказа неработещ. Швеция например изпадна от 4-тото си място между най-богатите държави през 1970 г. до 14-то място през 1993 г. Горе-долу по това време скандинавците направиха лек завой вдясно. Става дума за принципните отношения и взаимодействия между държавата и бизнеса. Възприет бе неидеологически подход. Делът на държавата в БВП на Швеция спадна с 18% и сега е по-нисък от този във Франция. Различните видове данъци бяха сериозно орязани. Така например корпоративният данък е 22%, което е много по-ниско от корпоративното облагане в Америка. Сега бюджетният дефицит на Швеция е само 0,3%,  докато в САЩ е 7%.
В публичните услуги скандинавските страни възприеха прагматичен принцип. Докато и доколкото публичните услуги работят добре, държавата не се интересува кой осигурява тези услуги. Дания и Норвегия позволиха на частни фирми да управляват публичните болнични заведения. На свой ред,  Швеция има универсална система от ваучери, които позволяват на обществените училища да се състезават с частните училища.
Всички западни политици пледират за максимална прозрачност и за въвеждане на нови технологии. Скандинавците го правят с по-голям успех от повечето други държави. Нещо повече, в Швеция например автомобилната компания Волво бе продадена на китайците, а другата компания Сааб банкрутира. Всичко това донякъде прилича на засилен тачеризъм, но скандинавците предлагат нещо и на прогресивната левица, като доказват, че е възможно да се съчетае  конкурентоспособният капитализъм и голямата държава.В Скандинавия 30% от работните места са в публичния сектор, сравнено само с 15% в страните от Организацията за европейско сътрудничество и развитие.
Наред с това Скандинавските страни се целят и в бъдещето, като в Норвегия например съществува фонд от 600 милиарда долара, който трябва да тушира най-лошите страни на капитализма. В Дания пък, съществува система, която позволява на работодателите сравнително лесно да уволняват своите работници, но същевременно им осигуряват подкрепа и повишаване на квалификацията.
Разбира се, скандинавският модел не е идеален. Публичните разходи са все още по-високи от това, което би било оптимално. Данъците все още принуждават скандинавските предприемачи да емигрират – Лондон е пълен с млади и способни шведски предприемачи. Като минус също така трябва да посоча, че твърде много хора, особено имигранти, живеят от подаяния.
Във всеки случай Обединена Европа и може да се поучи за много неща от Скандинавия. Когато Ангела Меркел се оплаква, че ЕС има само 7% от световното население, но половината от социалните разходи, германският канцлер трябва да погледне към Скандинавия.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161115
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031