Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2013 11:01 - Руско-китайското стратегическо сътрудничество
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1103 Коментари: 0 Гласове:
0



Посещенето на първият китайски партиен и държавен ръковозител Си Днзин Пин в Москва даде мощен тласък на руско-китайското стратегическо партньорство. Това пролича, главно в две области от огромно значение. Първата област е енергетиката, като се предвижда Русия – най-големият износител на въглеводородни горива да задоволява все повече нуждите на Китай, който се превърна в най-големия потребител на тези горива. Втората област  - това е фактическото превъоръжаване на Китай от Русия, което включва модерни самолети Су-35 и подводници от класа Лада.

Китай, който влезе в опасен спор с Япония за островите Сенкаку е поставен в затруднено положение, тъй като между Тойио и Вашингтон съществува договор за взаимна отбрана. Още повече, че САЩ отново се концентрират върху Азиатско-тихоокеанския регион. В тази ситуация за Пекин е много важно да има зад гърба си Москва, разполагаща с голям военен потенциал.

Същевременно Русия, ще снабдява Китай с модерни изтребители, военно-транспортни самолети и ще достави 4 подводници.

Възраждането на тесните отношения между Китай – втората в света икономическа сила и Русия, с нейната ракетно ядрена мощ, ще осигури реално изграждането на мнополюсен свят. Това означава, че в прекия и преносния смисъл на думата руско-китайското стратегическо партньорство ще бъде един вид контрабаланс на сегашната американска доминация.

Трябва да подчертая три основни момента. Първо, Китай и Русия ще продължат да развиват икономическите си отношения със САЩ и Запада. Второ, Пекин о Москва не търсят конфронтация със Запада, но принципно са против чуждата навеса във вътренште им работи. Трето, тяхното стратегическо партньорство е една важна гаранция за по-стабилен и мирен свят. Същевременно руско-китайското партньорство ще разшри стратегическата сигурност и свободата за маневриране в отношенията на Китай и Русия със западните държави.

Трябва да почертая три основни момента. Първо, Китай и Русия ще продължат да развиват отношенията си със САЩ и Запада. Второ, Пекин и Москва не търсят конфронтация със тях. Трето, тяхното стратегическо партньорство е гаранция за по-стабилен и мирен свят.

Политическите връзки между Китай и Русия се основават на редица общи за тях виждания и интереси. Разбира се, всяка от двете мощни държави ще води собствена политика, но общото в политическите им системи ще бъде солидна основа за съгласувана политика, в такива важни райони, като азиатско-тихоокеанския регион и  Близкия изток. В допълнение ще изтъкна, че сходният политико-икономически модел на Китай и Русия, ако той с времето се утвърди, може да стане пример за много страни от Третия свят, като алтернатива на капитализма. Защото пазарната икономика може да съществува и се развина и в условията на руско-китайския модел.

В някакъв смисъл руско-китайското стратегическо партньорство ще бъде основа за съгласувани външнополитически действия. Това ще гарантира три важни момента. Първо, ще контрабалансира американската хегемония. Второ, появява се на нова външнополитическа формация, която има свои общи интереси и цели. И тук най-важното е засиленото влияние на руско-китайското стратегическо партньорство.

В заключение ще подчертоя, че това партньорство осигурява на Москва и Пекин много по-голям простор за маневриране в отношенията им със Запада. А също така – в АТР, Близкия изток и парирането на американската хегемония.

Многополюсният свят, в който едният полюс е САЩ, а другият Русия и Китай ще бъде много по-стабилен. Накои западни автори се насочват към историческите паралели, като например колониализма на някогашната „суперсила” – Великобритания. Но това предполага връщане към небалансираната хегемония на една, на времето, без конкуренция държава. Да, но днес великите сили са три или четири: САЩ, Китай, Русия и донякъде ЕС. Така, че по-стабилният свят, светът на гарантиран, по възможност, мир изисква сложен баланс на силите в планетарен мащаб.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160913
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031