Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2013 11:12 - Германска Европа - поглед отстрани
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1574 Коментари: 0 Гласове:
2



Дълго време ръководната роля в ЕС играеше Франция. В края на краищата, ЕС до голяма степен, бе френска инициатива. По-късно се формира тандемът Париж-Берлин. Бившият президент на Франция Никола Саркози много добре се сработваше с германския канцлер Ангела Меркел. И двамата бяха представители на десницата, и двамата споделяха водещата роля на френско-германския тандем. Но с идването на власт във Франция, на социалиста Франсоа Оланд, който бе много далеч във възгледите си във германския канцлер Меркел, този временен политически дует бързо се разпадна. И последствията от този развод се оказаха твърде негативни за ЕС.
Последната европейска криза – тази в Кипър, допълнително очерта ръководната роля в ЕС на Германия. Безспорно преговорите за спасяването на Кипър, се водеха от Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ. Но зад тези институции прозираше направляващата ръка на Берлин. И това не бе случайно, тъй като значителна част от спасителната помощ за Никозия трябваше да дойдат от джоба на германските данъкоплатци. Да добавим към това, че през септември, в Германия предстоят парламентарни избори, които партията на Меркел естествено иска да спечели. И много вероятно е, тя да ги спечели.
На практика, Германия дава помощите и кредитите и звучи напълно нормално, да не иска те да отидат на вятъра. В замяна на своята решаваща помощ, Берлин иска от закъсалите страни от ЕС – всички от европейския юг, мерки за строга финансова дисциплина и затягане на коланите. Това обаче, в никой случай не се оказа приемливо за страните длъжници и страните в криза. По-скоро, основателно или не, то се възприема като диктат на Берлин, въпреки, че Германия раздава кредити за стотици милиарди евро. В страните от европейския юг – конкретно в Гърция, Кипър и Италия, се засилиха в опасна степен, антигерманските чувства и нагласи. Стигна се дотам, че канцлерът Меркел е изобразявана, като някакъв европейски варвар, а финансовият министър Волфганг Шойбле, направо е представян за „фашист”.
Разбира се, меко казано, тези квалификации са крайно несправедливи, но така или иначе, в южна Европа, се засили германофобията.
Причина за това силно антигерманско настроение не е в диктата на Берлин, с неговата щампа за затягане на коланите. Дъбоката причина е в това, че ЕС бе изграден около мощната германска икономика. Това е икономика експортно ориентирана, чийто износ съставлява 51% от нейния БВП. Ще повторя нещо, за което съм писал в блога си и преди – за едно десетилетие Германия натрупа търговски актив от един трилион долара. Към това трябва да се добави, че повече от половината от германския износ отива в страните партньори по ЕС.
Искам да подчертая, че т.нар. германско чудо, не се дължи толкова на някакви специфични качества на германката нация. В голяма степен, то се дължи на политиката на САЩ, които навремето широко отвориха вратите си за германския износ. И това е главното обяснение за германското чудо.
Така или иначе, в икономическо отношение Германия се превърна в центъра на ЕС. От това следваше, че рано или късно тя ще поеме и юздите на политиката в ЕС.
Но тук не мога до отмина две възражения срещу почти пълната доминация в ЕС на Берлин. Първо, и това се вижда от лозунгите, издигани в протестиращите страни, споменът за предстъпленията на Германия в Европа по време на нацизма са още живи. Колкото и да се мислят и стремят германците към образ на съвременна либерална демокрация, всяка форма на германска доминация, се посреща на нож от страни като Гърция, Итария, Кипър, а защо не и от Великобритания, която по времето на дуета Меркел-Саркози, играеше ролята на балансьор.
Германските политици се успокояват с очакването германофобията да се окаже временно явление, което ще отмине със стабилизирането на новите институции на ЕС. Позволявам си да се усъмня в това пожелателно очакване. Чисто и просто, Берлин не трябва да дава израз и проявление на своята значима роля в ЕС. Разбира се, ако Германия е убедена, че еврозоната и ЕС трябва на всяка цена да оцелеят, което безспорно е от ревашаващ интирес за самата Германия.





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161234
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031