Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2013 19:52 - Нов мандат за Бойко Борисов?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 2082 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Вече се появиха първите резултати от социологическите проучвания за предстоящите на 12 май парламентарни избори. В една от тях се прогнозира разгромна победа (разбира се над БСП) на ГЕРБ с около 30% от гласовете. Не е лесно да се повярва на подобна победа след проваленото авторитарно управление на Бойко Борисов. Прави впечатление обаче, че за АТАКА, която олицетворява голяма част от протестния вот, според прогнозата едвам пренава прага от 4%.
Към резулататите от прогнозата възникват следните възражения. Първо, някои социологически агенции има навика да сервилничат пред очаквания победител в изборите. За да уточним, става дума за Бойко Борисов и неговата лидерска партия.
Второ, подобни социологически прогнози съвсем не са безвредни. Защото с тях се прави внушение, кой ще спечели изборите. А добре известно е, че голяма част от избирателите биха желали гласът им да отиде в полза на победителя.
Трето, тези сондажи на обществените нагласи могат да бъдат повече или по-малко манипулирани. Като се започне с въпросите и се стигне до внушаваните отговори на респондентите. Но да допуснем, че проучванията са коректни.
Във връзка с тях, ще изкажа някои свои съображения защо мисля, че тези прогнози са потенциално подвеждащи и определено зловредни. Първо, ГЕРБ се представя за дясна партия, без фактически да има каквато и да е идеология, и то във време когато народното недоволство от упралението се изля на булевардите и площадите с категорични искания за граждански контрол. Но какъв граждански контрол може да съществува, когато Бойко Борисов упражнява еднолично и авторитарно властта. Той се измъкна от отговорност по време на протестите с оставка на своето правителство. Второ, за него се говори, най-вече от услужливите медии, като за харизматичен лидер. Мисля, че тук има някакво недоразумение. Харизматичен лидер например бе Фидел Кастро и Че Гевара. Колкото до Бойко Борисов, върху който се крепи цялата му партия, той е просто природно надарен популист. А това е много различно от харизматичния лидер.
Популисткият лидер говори на аудиторията с прости и разбираеми фрази, излъчва самоувереност граничеща с наглост, която при Бойко Борисов преминава и в диктат над мислите и чувствата на обикновените хора. Нещо повече, авторитарният лидер-популист никога не си признава провалите, а за тях си измива ръцете с някой друт. Например с финансовия министър Дянков, който уж забравил да се погрижи за мизерните доходи на мнозинството от българите. Трето, авторитарният лидер-популист се измъкна от отговоността на премиер само защото „не можел да гледа проливането на кръв” от ударите на гумените палки на полицията и жандармерията.
Не мога да не изтъкна режаващата роля за издигането на Бойко Борисов на телевизиите, които направиха от образа на пожарникар и телохранител в Главен секретар на МВР, кмет на София и впоследствие – първи мандат на премиер. Без всякакво съмнение Бойко Борисов стои много добре на малкия екран и го използва максимално.
Един уважаван и много способен наблюдател на политическите процеси у нас, по време на пика на протестите, бе казал „Хладилникът победи телевизора”. Уви, това ще се окаже ефектна, но невярна сентенция. И още, като оставим настрана БСП, която със своите двадесетина процента, така или иначе ще се нареди на второ място, да вземем за пример резултатите от социологическите проучвания за АТАКА. Тази партия, която „последователно” отстоява национално-патриотичната кауза, според публикуваната прогноза, едва преминава бариерата от 4%, въпреки че изразява позициите на част от протестния вот.
И така, да обобщим накратко. ГЕРБ е лидерска партия, в която извън лидера няма други впечатляващи със способностите и компетентността си лица. Тази партия определено се провали, по време на управлението си, като докара българите до границата на изнемогване и мизерия. Впечатляващ е фактът с обратен знак, че българите са най-бедните в Европа. Но тази истина се превръща в популистка мантра, като винаги вината се стоварва върху предишната Тройна коалиция. Сред немалка част от българите има достатъчно политически далтонисти, които вероятно ще дадат на Бойко Борисов още един мандат. И това ще бъде потвърждение на гениалната мисъл не Хегел, че всеки народ има правителството, което заслужава.




Гласувай:
5



1. zadobroto - КОЛЕГА
29.03.2013 20:11
КОГАТО ГЕРБДОЙДЕ НА ВЛАСТ , БЪЛГАРИТЕ БЯХМЕ НАЙ-БЕДНИ , БОЛНИ , НЕОБРАЗОВАНИ , С НАЙ-НИСКИ ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ. БЕШЕ СЪСИПАНО ЗЕМЕДЕЛИЕТО , ПРОМИШЛЕНОСТТА , БАНКИТЕ И ФИН.ПИРАМИДИ БЯХА РУХНАЛИ И ОБРАЛИ ПАРИТЕ НА ХОРАТА....А КАДРИТЕ НА ГЕРБ-Л.ПАВЛОВА , Д.ДОБРЕВ , Т.ДОНЧЕВ , ФАНДЪКОВА , КРИСТАЛИНА , ПЛЕВНЕЛИЕВ , ЦВЕТАНОВ , БОЙКО .....СРАВНЕТЕ С Р.ОВЧ. , ДРУГИЯ РУМЕН ,....ЛЕКА ВЕЧЕР
цитирай
2. bojinkata - КОГАТО ГЕРБДОЙДЕ НА ВЛАСТ, БЪЛГ...
29.03.2013 20:35
zadobroto написа:
КОГАТО ГЕРБДОЙДЕ НА ВЛАСТ , БЪЛГАРИТЕ БЯХМЕ НАЙ-БЕДНИ , БОЛНИ , НЕОБРАЗОВАНИ , С НАЙ-НИСКИ ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ. БЕШЕ СЪСИПАНО ЗЕМЕДЕЛИЕТО , ПРОМИШЛЕНОСТТА , БАНКИТЕ И ФИН.ПИРАМИДИ БЯХА РУХНАЛИ И ОБРАЛИ ПАРИТЕ НА ХОРАТА....А КАДРИТЕ НА ГЕРБ-Л.ПАВЛОВА , Д.ДОБРЕВ , Т.ДОНЧЕВ , ФАНДЪКОВА , КРИСТАЛИНА , ПЛЕВНЕЛИЕВ , ЦВЕТАНОВ , БОЙКО .....СРАВНЕТЕ С Р.ОВЧ. , ДРУГИЯ РУМЕН ,....ЛЕКА ВЕЧЕР

И кво? Какво направи тиквата? Направи си 2 милиарда в банката на Цеца!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165372
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930