Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2013 15:09 - Накъде върви глобалната икономика?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1204 Коментари: 0 Гласове:
0



В голяма степен глобалната икономика е като скачени съдове. Положителните тенденции във водещите държави се отразяват положително на стопанското развитие в световен мащаб. И обратно, заварените тежки проблеми от глобалната криза, най-вече в Европа, дърпат глобалната икономика надолу. С други думи, решаващ е балансът между позитивните и негативните тенденции.
На този етап икономиката на САЩ, като че ли се намира в относително най-добро състояние. Но и в Америка безработицата остава на неприемливо високо равнище – близо до 8%.  Във втората след  САЩ икономика в света – тази на Китай, общият икономически прираст показва тенденция към растеж, но и там положението в никой случай не е розово. Като оставим настрана колосалните разлики между развитите крайбрежни райони и крайно изостаналата вътрешност на страната, изглежда, че експортно ориентираната китайска икономика не може в средносрочен план да изиграе ролята на локомотив на световното развитие. Същото се отнася, макар по коренно различни причини, и за икономика номер едно – тази на САЩ.
Въпреки оздравяването на финансовите пазари в глобален мащаб и постепенното завръщане на инвеститорите и потребителите, икономическите показатели почти не се задвижват нагоре, например в сравнение с лятото на 2012г. Икономическите тласъци нагоре за съжаление се оказват краткотрайни и неустойчиви.

Според възприетия индекс на икономическо развитие – индексът TIGER Tracking Indexes for the Global Economic Recovery – показва, че глобалната икономика изглежда навлиза в задъдена улица. Максималното, което може да се каже за нея е, че в някои ключови икономики темповете на развитие са стигнали до дъното.
Това проличава и от подтиснатото настроение в навечерието на предстоящите във Вашингтон заседания на МВФ и Световната банка. Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард вече предупреди за т.нар. трискоростна глобална икономика, при която в едни страни се наблюдава положително раазвитие, в други – икономиката се възстановява, а в трети – все още предстоят значителни трудности. Индексът TIGER обединява показателите на реалната икономическа активност, финансовата стабилност и икономическата увереност, отчитайки доколко те нарастват или спадат в едно и също време. Използвайки утвърдените с времето показатели и статистически методи, този индекс отчита синхронните изменения на всички важни фактори.
Както вече посочих, на фона на влошаването на икономическите показатели на мнозинството развити страни, САЩ остават „светъл лъч”, макар и там положението на реалната  стопанска активност и увереност, както и досега да остават по-ниски от равнището на нормалното икономическо възстановяване. Натрупаният голям исторически опит помага в много по-голяма степен за прогнозиране на развитието в следкризисната фаза.
В еврозоната икономическите показатели в известна степен са се подобрили, но индикаторите на растежа за сега остават на ниско равнище. Нещо повече, не случайно във водещата икономически и политически европейска държава – Германия, току що се роди нова евроскептична партия „Алтернатива за Германия”, която се обяви за излизане на Германия от еврозоната и за връщане към германската марка!? Това може да рефлектира крайно неблагоприятно за Меркел на септемврийските парламентарни избори и в някакъв смисъл да застраши европейския проект. Няма обективни основания да се очаква, че в икономиките, в които продълъжава спадът на БВП, по някакъв неочакван начин да се засилят импулсите на икономическия растеж.
Забавянето на темповете на растеж през 2012 г. в много от развиващите се страни по всяка вероятност ще продължи като тенденция. Върху тези държави се оказва силен икономически отрицателен натиск от външната конюнктура, доколкото от нея зависи експортът на Китай и на другите страни от БРИК. Все пак, в Пекин има известно очакване за прираст, което се вижда от последните данни за икономиката на втората по БВП държава в света.
Колкото се отнася до другите доскоро бързо развиващи се страни, то в Латинска Америка се наблюдава стопански застой, което става видно от признаците за стагнация в Бразилия и Аржентина, докато в Мексико  икономическият прираст явно се забавя.

Но особено важна е периферията на ЕС – Гърция, Ирландия, Португалия и особено големите Италия и Испания, където индексите за икономическа активност не са достигнали средните нива от предишните десетилетия. И то въпреки отбелязаните подобрения в края на 2012 г. Но затова пък в най-пострадалата икономически страна от ЕС – Гърция, като че ли най-лошото е вече зад гърба й. Макар безработицата да продължава да нараства. С други думи, глобалната икономика показва доста различни тенденции, но общото е, че тя се намира в състояние на застой.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160913
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031