Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2013 20:46 - Предстои ли война между Китай и Япония?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1021 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Съперничеството между Китай и Япония има много измерения. Както е известно, през 2012 година Китай измести Япония по БВП и се нареди непосредствено след САЩ, като втора икономическа сила. Нещо повече, прогнозите сочат, че до няколко години Китай ще стане първата по БВП сила в света. В същото време, все повече се изострят отношенията между Пекин и Токио. В сегашния период Пекин полага големи усилия, за да постави Токио в международна изолация. Самите японски политици с недалновидните си ходове, в голяма степен спомагат на китайските усилия за изолация на Токио. Разбира се, във всичко това Япония разчита на договора си за отбрана със САЩ, като се има предвид, че в случай на японо-китайска война, Америка ще застане на страната на своя съюзник. Това очакване обаче, далеч не е сигурно, като се имат предвид многобройните военно-политически ангажименти на Вашингтон.
Конкретен повод за изостряне на японско-китайските отношения е спорът за архипелага от безлюдни острови в Тихия океан, известен като Сенкаку. Но защо тези безлюдни острови станаха причина за високото напрежение между Пекин и Токио?
На първо място се изтъква историческата враждебност между Япония и Китай, особено през 30-те години на миналия век, когато японските въоръжени сили нахлуха в Китай, окупираха Манджурия и северните китайски провинции. По време на окупацията, японците се отличиха с кръвожадност, като избиха милиони китайци и изнасилиха милиони китайки. На второ място, острият спор за Сенкаку се обяснява с хипотезата, че в недрата на акваторията на архипелага има огромни залежи на петрол и природен газ. А това съществено би помогнало на двата азиатски икономически гиганта да задоволят огромните си нужди въглеродни горива.
Тези два фактора играят съществена роля в изключително острия спор между Пекин и Токио. Но според мен, главната причина за рязкото изостряне на японско-китайските отношения е друга. Какво имам предвид? Не е тайна, че по силата на своето централно разположение в Източна Азия, Китай се стреми да се наложи като хегемон в региона, превръщайки го в китайска сфера на влияние. На свой ред Япония, подкрепяна от Съединените щати, се стреми на всяка цена да противодейства на тези китайски амбиции. В известен смисъл, спорът за островите Сенкаку е прелюдия към политическото противопоставяне между Пекин и Токио. Макар засега конфликтът за безюдния архипелаг да не е довел до война между Китай и Япония, такава война изглежда много вероятна, за да не кажа почти сигурна в близкото бъдеще.Западните военни анализатори вече правят своите прогнози за неясния изход от такава потенциална война.
Известно е, че по силата на своята конституция, наложена след края на Втората световна война, страната на изгряващото слънце може да разполага само със сили за отбрана, като силите за военна експанзия са забранени. Но в рамките на силите за отбрана, Япония изгради значителни военноморски сили, способни да се противопоставят на китайските. На този етап ситуацията изглежда патова, но това няма да трае дълго време.
Рано или късно, Китай ще наложи, ако трябва и със сила, своята хегемония в азиатско-тихоокеанския регион /АТР/. На свой ред, Съединените щати, които се завръщат в Азия, имат твърде много глобални ангажименти, което просто не им позволява да съсредоточат вниманието си към АТР. Имам предвид и използването на мощните военноморски сили на САЩ. По тази причина сблъсъкът между Китай и Япония изглежда все по-вероятен.
Западните специалисти посочват, че японските военноморски сили отстъпват на китайските в количествено отношение, но ги превъзхождат качествено. Има се привдид, не толкова материалната част, колкото тактиката и стратегията на японците. Нещо повече, макар изходът от потенциален китайско-японски конхликт в Тихия океан да е непредвидим, американските военни специалисти смятат, че човешкият фактор е на страната на японците. Разбира се, това е въпрос на конкретна гледна точка. От друга страна, не трябва да се забравя, че една океанска война между Китай и Япония ще зависи в много голяма степен от ракетните сили на двете страни, базирани на суша. В това отношение предимството е на китайците, които разполагат с по-голям арсенал от противокорабни ракети. Ако обобщим накратко – войната между Япония и Китай е твърде вероятна в недалечното бъдеще. И още, изходът от такава война ще се решава не само от военноморските съединения на двата азиатски гиганта, но и от общото им съотношение на силите.





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165176
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930