Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2013 12:20 - Кой е новият президент на Иран - Рохани?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1158 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 17.06.2013 14:29


На състоялите се президентски избори в Иран, убедителна победа постигна умереният кандидат Хасан Рохани. Западните и иранските коментатори се опитват да прогнозират, какъв президент ще бъде Рохани. За целта, те се базират най-вече на неговата политическа биография. Рохани не е смятан, нито за хардлайнер, нито за радикален реформатор. Вместо това, той е считан за консервативен центрист, който в по-ново време е изразявал умерени възгледи. Неговите подръжници го наричат „шахът на дипломацията”, който като дългогодишен и опитен политик е играл положителна роля в уреждането, както на иранските вътрешни проблеми, така и на ролята на Иран на международната сцена. Смята се, че Рохани е опитен дипломат с центристки убеждения, което е благоприятно при сегашната вътрешна и международна ситуация на Иран.
Трябва да подчертая, че на фона на бившия президент Ахмадинеджат, известен със своите яростни словесни атаки срещу Запада, Рохани е антитеза на своя предшественик. Затова иранските коментатори отбелязват, че разликата между предишния и новоизбрания президент е от небето до земята.
Рохани е бил преговарящ ирански представител на преговорите за иранската ядрена програма, която е „ябълката на раздора” между Техеран и Запада, най-вече между Иран от една страна и САЩ от друга, които безкомпромисно поддържат Израел. Тук ще изтъкна, че самият Израел е необявена ядрена сила, разполагаща с над 100 ядрени заряда. Към това трябва да добавим пълното въздушно превъзходство на Израел, което го прави способен на ядрени удари от въздуха.
Рохани е заемал важни постове в отбраната, по време на ожесточената ирано-иракска война през периода 1980-1988 година. От 1989 година Рохани е секретар на Върховния съвет за национална сигурност на Иран.
Обръщайки се към миналото, наблюдателите отбелязват, че Рохани е бил яростен противник на прозападния ирански шах Реза Пахлави. По това време, Рохани е обикалял страната в ролята си на дисидент на шаха, за което е бил многократно арестуван, като същевременно са му били забранени всякакви публични изяви. Наред с това, той става подръжник на аятолах Хомейни – организатора на ислямската революция в Иран.
По времето като представител на Иран в преговорите със Запада за иранската ядрена програма в периода 2003-2005 година, Иран се съгласява да преустанови за определен период обогатяването на урана и Рохани се проявява с компромисния си подход. Но фактът, че Западът не облекчава и не вдига икономическите си санкции спрямо Иран, остава трайна следа в съзнанието на Рохани.
Както е добре известно, Западът е твърдо убеден, че иранската ядрена програма цели създаването на ядрено оръжие, което се смята за крайно опасно и недопустимо. Но Рохани подържа официалната иранска версия, че ядрената му програма е само за мирни цели – производство на електроенергия и радиационно облъчване на раковите болни.
През 2005 година, когато в президентската роля встъпва Ахмадинеджат, Рохани напуска поста като преговарящ със Запада по ядрените въпроси. По това време Иран форсира ядрената си програма, пускайки в действие хиляди високооборотни центрофуги за получаване на обогатен уран.
Западните специалисти смятат, че Иран все още не разполага с уран, обогатен до нужната степен, когато е годен за създаване на ядрено оръжие. Но ако Иран продължи по този път, рано или късно, ще разполага с достатъчно количество обогатен уран за производството на ядрена бомба.
Но да се насочим към вътрешното положение в Иран. Страната е в тежко икономическо състояние, главно поради това, че в резултат на международните санкции не може свободно да изнася своя петрол, а трябва скрито да го продава в недостатъчни количества на страни като Китай. Новоизбраният президент ще отговаря най-вече за икономиката, която е в крайно тежко състояние. По въпроса за западното ембарго и иранската ядрена програма, както и за всичко важно, последната дума има върховният ислямски водач аятолах Хоменей. Така че, Хасан Рохани ще трябва да решава много трудна задача с икономиката и вътрешното положение, без да има необходимите пълномощия.




Тагове:   иран,   президент,   Рохани,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161096
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031