Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2013 09:27 - Новата американска стратегия в днешния свят
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1024 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Според американските стратези и геополитици, днешният свят предполага относителна пауза в активните действия и намеси на САЩ. Именно това твърдят мнозина коментатори и анализатори отвъд Атлантика. Разбира се, според тях това съвсем не означава, че САЩ трябва да стоят със скръстени ръце на международната арена. В международната политика САЩ, които разполагат със значително превъзходство – военно, икономическо и политическо, е достатъчно да поддържат сега съществуващия световен баланс. Във вътрешната си политика, твърдят наблюдателите от САЩ, трябва да се засили значително обновяването на американската инфраструктура, да се промени политиката спрямо имигрантите, които имат непропорционално голям принос в иновациите. Също така, САЩ трябва да направят финасово по-ефективна образователната си система, както и да преструктурират данъчното облагане.
Най-важното според тези анализатори е да бъде съживена и оптимизирана американската икономика, което не изисква огромни средства, а налага стимулиране на публично-частното партнъорство. На световната сцена, посочват американски коментатори, не съществуват сили, които се стремят да преобърнат съществуващия международен ред, поддържан от САЩ. По-скоро съществуват бързо развиващи се държави, които се стремят да се присъединят към САЩ, за да използват американските иновации и технологии, наред с американските пазари.
Често се посочва китайската заплаха за американското световно първенство. Но Китай има шест пъти по-нисък стандарт на живота от американския. ЕС пък, е зациклил в дълбока икономическа, политическа и интеграционна криза, така че не може да измести САЩ от тяхното място на „първи сред неравните”.
Днес САЩ показват въздържаност в бързо променящия се Близък Изток и същевременно пренасочват усилията си към азиатско-тихоокеанския регион (АТР) – най-бързо развиващия се икономически регион на света. Същевременно с това обаче, АТР се раздира от многостранни съперничества, като най-голямата заплаха бил Китай. Затова най-често Китай се посочва като днешния и бъдещ съперник на САЩ, макар неговите темпове на прираст да се забавят, а разяждащата корупция, застаряващото население и замърсяването на околната среда не му вещаят нищо добро.
Нито една от големите световни сили – Китай, Русия, ЕС, Япония и Индия не се изкушава да оспори превъзходството и световната роля на Америка, а по-скоро се стреми към достъп до нейните пазари, технологии, стоки и услуги. Колкото до военната област, макар бюджетът на Пентагона да се съкращава, САЩ все още изразходват за военни цели повече отколкото следващите по мощ десет държави. Наред с това, подчертават американските стратези и геополитици, САЩ разполагат с изключително развита политическа и дипломатическа система, която е в основата на т.нар. „мир по американски”. Всичко това в немалка степен е вярно, но едва ли има спор, че САЩ са преминали своя зенит на глобална мощ, както се вижда от отстъплението им в Близкия Изток. Не е изключено това да се случи и в АТР. Несъмнено, Америка увеличава въздушните и военоморските си сили в АТР, за да осигури защитата и съюзничеството си с Япония и Южна Корея, като същевременно се опитва да привлече на своя страна гиганта Китай, чиято роля в АТР очевидно нараства.
Разбира се, с тези съждения на американските стратези и геополитици твърде често желаното се приема за действително. Затова пък, чуждите анализатори са твърдо убедени, че войните в Ирак и Афганистан не могат да постигнат целите на Вашингтон. Нещо повече, тези продължителни военни намеси изсмукват огромни средства на САЩ в размер на повече от три трилиона долара, което води до огромен държавен дълг. Така че оттук насетне Америка постепенно и частично ще трябва да се оттегля от грандиозните си международни ангажименти. Вече на САЩ ще бъде трудно да играят ролята на гарант на световния мир и техните усилия все повече ще се насочват към дълбоките вътрешни проблеми.
Известният американски автор-политолог Франсис Фукуяма озаглави станалата популярна своя творба „Краят на историята”. Но добре известно е, че историята няма и не може да има край, какъвто и смисъл да се влага в това. По-скоро, приближава времето, когато в историята настъпва повратен момент. Такава е според мен истината за тези, които са достатъчно информирани, знаещи и прозорливи.  





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160794
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031