Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2013 11:45 - Ислямистите паднаха от власт в Египет
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 780 Коментари: 1 Гласове:
2



С бързи действия частите на египетската армия свалиха от власт ръководството на „Мюсюлманското братство”. Това бе сериозен удар срещу опитите на ислямистите да наложат своето влияние в Близкия Изток. Според някои анализатори свалянето на Мюсюлманските братя може да означава началото на залеза на ислямистите, като политическа сила в региона. Други наблюдатели обаче са на мнение, че ислямистите може да обърнат гръб на демокрацията и да тръгнат по пътя на насилието. Просто за сведение, в Алжир армията води десет годишна война със силите на въоръжените ислямисти.
Свалянето на Мюсюлманското братство от власт, извършено от египетската армия не е обикновен военен преврат. Защото наред с армията, срещу ислямистите се изправя голямото мнозинство от египетските граждани.
На изборите през миналата година президентът Мохамед Морси спечели с минимална преднина от 51%. По време на неговото управление, икономическата ситуация в Египет значително се влоши, рязко нарастна престъпността, а политиката се поляризира по много опасен начин. Ръстът на общественото недоверие към Мюсюлманското братство и неговите управляващи ръководители, се признава вече дори от най-упоритите му лидери.
Много от членовете на Мюсюлманското братство са убедени, че те са станали жертва на кампанията за сваляне от власт на ислямистите, която се провежда от техните светски врагове, както и от армията. Много от ислямистските ръководители са убедени, че независимо от техните действия, те ще бъдат свалени от управлението, дори ако вземат участие в мирния демократичен процес. След свалянето на президента Морси, в Египет нарастват опасенията, че ислямистите разочаровани от демократичния модел могат да прибегнат към по-радикални действия, включително към насилие.
През 1954 година тогавашният египетски президент Абдел Насър проведе силови действия срещу ислямистите, в резултат на което фактически бе прекратено съществуването на Мюсюлманското братство в Египет. Сега вече се появяват първите знаци, че вярата на ислямистите в демократичния процес в Египет, вече се стопява. Съществува даже такава теза, която гръмко се проповядва, че демокрацията не е подходяща за мюсюлманския свят.
Свалянето на мюсюлмаското братство в Египет е ярък пример за един особено противоречив процес, който се наблюдава в Близкия Изток. Става дума за идването на власт на ислямистките движения в арабските страни, като резултат от „арабската пролет” през 2011 година, което обаче отстъпва място на силна антиислямистка реакция.
Мнозинството ислямисти са убедени, че единствената причина, поради която САЩ в крайна сметка са се съгласили да снабдят с оръжие въстанниците в Сирия, сражаващи срещу диктаторския режим на Асад, е американското желание да се засилят доброжелателно настроените към Америка въстанници.
В Египет таен военен съд е осъдил по бързата процедура десетки представители на ръковоството на Мюсюлманското братство на 10-15 години затвор. Докато Мюсюлманското братство решава по кой път да тръгне в бъдеще, много лидери на движението се опасяват, че редовете му ще бъдат разстроени и мнозина ще се отдръпнат от него, поради значителните раздори между ислямистите реформатори и онези, които се застъпват за по-нататъшна съпротива. Един от ръководителите на Мюсюлманското братство Мохамед ал Нашар смята, че разногласията в редиците на братството са излезли на бял свят по време на срещите на движението в региона. Между другото в Египет се наблюдава дълбоко разочарование особено сред младите египтяни, което предполага, че след свалянето на Морси, ислямистите няма да бъдат в състояние да ги контролират.
В заключение искам да подчертая, че последните събития в Египет със свалянето на ислямстите от власт ще окажат голямо негативно влияние, не само в Близкия Изток, но и в по-далечните мюсюлмански страни. .  




Гласувай:
2



1. businesslife - Лошо
04.07.2013 11:54
На къде върви светът?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1169944
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930