Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2013 22:12 - Абсурдите на британската корона
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 2274 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 30.07.2013 09:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
АБСУРДИТЕ НА БРИТАНСКАТА КОРОНА  Целият свят със светкавична бързина научи, че се е родил третият поред наследник на британската корона – кралското бебе, което получи претенциозното име Джордж Александър Луи. Поздравленията посипаха от всякъде – от президента Обама, от президента Путин, от френския държавен глава Оланд, между другото социалист, и от къде ли още не. Новината бързо достигна до толкова далечни места, които рядко се споменават в емисиите на радиото и телевизията. Но българските медии, начело с БНТ, бяха на “нужното ниво”, следейки всеки ден и час от термина на майката на скъпоценното бебе, херцогинята на Кеймбридж - Кейт Мидълтън. Сега, разбира се не са времената, когато слънцето никога не залязваше над британската империя, по думите на прочутия британски държавник Сесил Роулдс. Така или иначе, Англия е родината на индустриалната революция и една от първите демократични държани, но и люлка на британския колониализъм. Преклонението пред традицията във Обединеното кралство е над всичко. Настоящата кралица Елизабет ІІ “управлява” толкова дълго, че британските роялисти я отъждествяват със самата кралска институция. Или казано иначе – с британската монархия. Динанстиите на Тюдорите и Стюардите налагат властта на Англия над Шотландия и Северна Ирландия и наред с това колонизират половината Африка, Индия и Австралия,  както и Северна Америка. Най-могъщата днес световна суперсила САЩ се измъкват от британското владичество чрез войната за независимост от 1773г. – 1785г. Както и да е, във Великобритания преклонението пред традицията е над всичко. Настоящата кралска особа Елизабет ІІ, седанала на трона през 1952г. управлява толкова дълго, че британците я отъждествяват със самата кралска институция. Или казано иначе, с британската монархия.
Анкетите на британското обществено мнение недвусмислено сочат, че при население от 63 милиона души, на острова има едва 15 милиона републиканци. Защо британските поданици да не се “гордеят” със своята кралица. Тя е възседнала трона вече  в продължение на 61 години и нищо не предвещава скорошната й абдикация.
Всеизвестно е, че англичаните са “чудаци”. Дали това се дължи на екстраординерна генетика, или просто на различните от континентална Европа традиции, само Господ знае. Така или иначе, преди бебето-престолонаследник да седне на трона, на него ще му се наложи да изчака царуването на дядо му  Чарлз, вече на 64 години, след това на баща си принц Уилям, чийто ред ще дойде едва, когато той далеч прехвърли 50-те си години. Интересното е, че главната задача – не мога да я нарека работа, на кралските особи във Великобритания е да чакат докато природата реши своето, като същевременно се стараят да не правят гафове. Ех, принц Чарлз направи няколко гафа, но най-голямата му издънка бе бягството и нещастната смърт на съпругата му принцеса Даяна. На острова се смята за нормално относително млади хора да се издигат до върха, или да забогатеят. Сегашният британски премиер Камерън е на 46 години, колкото е и неговият заместник. Водачът на опозицията е още по-млад – той е на 43 години. Но короната е нещо съвсем различно. Принц Чарлз се оплаква, освен че е чакал прекалено дълго за трона, повече от който и да е престолонаследник във Великобритания преди него, но и не скрива, че е затлъстял от чакане и е станал безсърдечен!? Принц Уилям – втори в кралската чакалня, ще бъде далеч над 50-те преди да наметне кралския хермелин. Изглежда, че гордите британци не могат да се поучат от кралете в другите европейски държави. Холандската кралица Беатрикс, която е на 75 години и белгийскияг крал Алберт на 79 години, доброволно абдикираха в полза на своите синове. Дори папа Бенедикт на 85 години се оттегли от Ватикана. Но какво може да накара Елизабет ІІ – вече 62 години с короната, да се оттегли достойно? Това е една от големите британски загадки, като имаме предвид, че великата кралица Виктория, на чието име е наречена цяла епоха, е управлявала, когато кралската власт не е била само церемониална, и то цели 63 години! Изглежда, че Елизабет ІІ има амбицията да надмине прабаба си. Не ни остава нищо друго, освен да кажем: “Боже, пази кралицата!”



Гласувай:
3



1. bubolina111 - ха-ха
29.07.2013 22:57
Мислех, че ще се наблегне на мен. цикъл на младата на майка.
Както да е.
Но цялата човешка история е пропита с хормони.........
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165594
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930